Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Limburgse vlaai als erkend Europees streekproduct?

ma 25 sep. - 2:47

Limburgse bakkers, zowel uit België als uit Nederland, willen dat Limburgse vlaai erkend wordt als Europees streekproduct. Nu kunnen bakkers immers zonder enige beperking hun taarten als authentieke Limburgse vlaaien verkopen, terwijl ze dat soms niet zijn.

De Limburgse bakkers uit Nederlands en Belgisch Limburg zijn volop bezit met een dossier om Limburgse vlaai te laten erkennen. Ze willen dus dat daar een Europees keurmerk voor komt.

Enkele bakkers zijn vorig jaar met het dossier begonnen, maar zijn ook de rest van Limburgse bakkers op de kar gesprongen. Het zal nog een tijdje duren voor de aanvraag klaar is, maar er staat wél al vast wat een Limburgse vlaai precies is. De Belgische en Nederlands-Limburgse bakkers zijn het overigens vrij goed eens geworden over wat een Limburgse vlaai is. Er zijn alleen enkele detailverschillen.

Een Limburgse vlaai kan open of toe zijn, met latjes of zonder; zolang hij maar gemaakt is van gistdeeg. Bovendien mag de vulling enkel bestaan uit rijst, fruit of crème, en moet de vulling volledig mee gebakken zijn.
           - Bakker Jan Kerkhofs uit Tongeren

Een taart met vers fruit is dus géén Limburgse vlaai. De vlaai moet ook in Limburg gebakken zijn. Als de vlaai erkend wordt, zal het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) ook controles uitvoeren bij bakkers die Limburgse vlaai bakken. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet