Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Louise werd Lou en nam duet op met zichzelf als meisje

wo 20 nov. - 9:05

Sarah Bettens gaat voortaan door het leven als Sam Bettens. Wat dat nu gaat geven met zijn stem, dat is koffiedik kijken. Ook de 18-jarige Louise werd Lou én is student zang. Hij vond een bijzondere manier om zijn transitie een plaats te geven, hij nam een duet op met zichzelf als meisje.

Rond zijn veertiende begon het bij Lou te dagen dat hij liever een jongen zou zijn. Het was dankzij een leerkracht dat hij tot dat besef kwam. "Ik was eerst bij haar uit de kast gekomen, ik vertelde dat ik op meisjes viel. Ze vroeg me hoe dat ik dat wist. Toen zei ik dat als ik een jongen zag, dat ik ook er zo zou willen uitzien. En wanneer ik een meisje zag, zei ik dat ik ermee wou samen zijn. Toen ze zei dat ik ook echt een jongen kon zijn, ben ik er echt over beginnen nadenken."

Zijn leerkracht Emelien volgt het hele proces van dichtbij. Ze vindt het mooi om te zien hoe goed Lou zijn klasgenoten met zijn transitie omgaan. "Ze hebben er echt allemaal mee naartoe geleefd," vertelt ze daarover.

Lees verder onder de video.

Duet met zichzelf

Lou is creatief omgegaan met zijn transitie. Voor zijn eindwerk op school heeft hij een duet met zichzelf opgenomen. In het liedje, geschreven door Femke Verschueren, hoor je hem als meisje en als jongen. "Ik heb het nummer vorig jaar ingezongen, eerst met mijn stem voor de hormonen en dan later met mijn stem als jongen erbij." Het eindwerk heeft ook geholpen om alles een plaats te geven. "Ik kon me zo beter voorbereiden op wat er allemaal ging komen." 

Voor Sam Bettens was een van de grootste hindernissen om man te worden de verandering van zijn stem. "Mijn stem was ook een van de hoofdzaken dat me heeft tegengehouden. Je kan niet inschatten hoe het gaat veranderen. Maar ik ben nu heel tevreden over mijn stem, ik zing heel graag nu." zegt Lou. "Het was in de les soms wat vloeken, omdat we steeds moesten zoeken naar een andere toonaard, dan weer lager, dan weer hoger," lacht leerkracht Emelien.

En wie weet krijgt Lou zijn verhaal nog een vervolg, want Cathérine had nog een vraag voor Lou. "Mogen we Sam Bettens wat geruststellen met jouw nummer?" En daar ging Lou volmondig mee akkoord. 

Beluister het duet

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet