Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Lucas en zijn vrouw zijn allebei biseksueel: “Maar we kiezen heel bewust voor een monogame relatie”

do 24 nov. - 0:39

Eén op vijf mensen zou biseksueel zijn. Dat betekent dat je je aangetrokken voelt tot zowel mannen als vrouwen. Volgens sommigen is dat aantal zelfs een onderschatting. Maar ervoor uitkomen ligt nog altijd moeilijk omdat er zoveel vooroordelen bestaan. Karolien Debecker probeerde er een aantal de wereld uit te helpen in Wijs samen met haar gast Lucas.
Lucas te gast bij Karolien Debecker
© radio2

“Ik ben zelf uit de kast gekomen toen ik twintig was”, begint Lucas zijn verhaal. “Al haat ik die uitdrukking.” Lucas groeide op in een dansschool waar hij als jonge casanova veel succes had bij de meisjes. “Ik had om de haverklap een lief. En toch voelde ik toen ook al een connectie met jongens.”

En ook als kind zat het er ergens al in. “Mijn mama vertelt soms over die keer dat de school had gebeld. Ik had blijkbaar al huilend geroepen dat ik verliefd was op een jongen in mijn klas.”

Niet fifty fifty

Intussen is Lucas getrouwd met een vrouw en samen hebben ze ook twee kindjes. “Mijn vrouw is net als ik ook biseksueel. Maar we hebben bewust gekozen voor een monogame relatie. Op papier zijn wij dus een heel stereotype gezin.”

Als ik een schatting moet maken, dan val ik voor zeventig procent op vrouwen en voor dertig procent op mannen

— Lucas

Biseksueel zijn betekent trouwens niet dat je voor de helft op vrouwen valt en voor de helft op mannen. Dat kan verschillen van persoon tot persoon. “Ik zou zeggen dat ik voor zeventig procent op vrouwen val en voor dertig procent op mannen”, schat Lucas in. “Er is ook een verschil tussen biseksualiteit en biromantiek. Bij het eerste draait het om fysieke aantrekkingskracht, bij het tweede vooral om een warm en geborgen gevoel dat je bij iemand ervaart. Bij mij gaat het vooral over de romantiek.”

Vooroordelen

Ondanks hun heteronormatieve relatie krijgen Lucas en zijn vrouw toch af en toe vreemde opmerkingen te horen. “Dan willen ze weten of het niet lastig is tijdens het uitgaan. Want ‘de vijver is twee keer zo groot voor jullie’. Of ze willen weten of ik toch geen man mis in mijn leven. Dat is dus niet zo. Ik heb genoeg aan mijn vrouw.”

Biseksuele mensen zouden sneller vreemd gaan. Dat vooroordeel leeft ook nog altijd. “En mensen zijn er meestal van overtuigd dat bi zijn een fase is. Dat je eigenlijk homoseksueel of lesbisch bent maar het nog niet durft vertellen. Je wil niet weten wat ik soms naar mijn hoofd krijg.

Ik denk dat het onbewust bij veel meer mensen speelt dan ze zelf beseffen

— Luisteraar Bjorn

Iedereen een beetje bi?

Kan het ook verwarrend zijn voor jezelf? Luisteraar Andreas is tweeëntwintig jaar en vindt soms van wel. “Ik denk er niet te veel over na, want dan word ik zot. Op dit moment heb ik een relatie met een jongen en dat is ok. In mijn familie en vriendengroep is nog niet iedereen op de hoogte van mijn biseksualiteit. Ik vind ook niet dat dat allemaal benoemd moet worden. Soms ben ik met een meisje, soms met een jongen. So what?”

Maar dat we het aantal mensen met een aantrekking tot vrouwen én mannen onderschatten, daar is niet alleen Lucas van overtuigd. Luisteraar Bjorn: “In mijn studentenjaren heb ik met verschillende vrienden uit mijn vriendengroep iets gehad. Zogezegd allemaal hetero’s, he. En nu zijn ze netjes getrouwd en hebben ze kinderen. Ik denk dat het onbewust bij veel meer mensen speelt dan ze zelf beseffen.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet