Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Lunchen zonder plastic afval: hoe doe je dat?

di 30 apr. - 6:20

De twintig lunchcollega’s van BULK architecten in Deurne lunchen elke weekdag samen op kantoor maar dat levert een berg plastic afval op. Zero waste coach Anne Drake helpt hen op weg naar een plasticvrije lunch. Mei plasticvrij!
lunchcollega's uit Deurne en zero waste coach Anne Drake

Een berg plastic afval bij de lunchcollega’s

Een grote container van 250 liter restafval, die staat elke week voor de deur van het kantoor van BULK architecten in Deurne. De twintig collega’s lunchen elke middag samen. Dat is supergezellig, maar het levert ook een berg plastic verpakkingsafval op. In Deurne moet al dat plastic bij het restafval. Het wordt niet apart opgehaald.

Vanaf 1 mei start de actie mei plasticvrij en de lunchcollega’s gaan de uitdaging aan om zonder plastic afval te lunchen in mei. Doe jij ook mee?

Zero waste coach Anne Drake

Anne Drake is zero waste coach en auteur van het boek “Doe het zelf, ecologie op hoge hakken”.  Want “duurzaam leven is niet voor de geitenwollen sokken, het is nu voor ons allemaal”, zegt ze.

Vroeger werkte Anne in een bedrijf dat plastic verpakkingen maakte. Toen ze een documentaire zag over de vervuiling die plastic afval veroorzaakt in de oceanen, in ons voedsel en zelfs in ons eigen lichaam, veranderde haar leven.
Ze zegde haar job op en is nu zero waste coach. Zij zal onze lunchcollega’s tijdens de maand mei tips geven om met minder plastic afval te lunchen.

Zelf heeft ze nog maar twee zakken afval per jaar met haar hele gezin, dat belooft.

Zero waste coach Anne Drake

Zero waste coach Anne Drake

Hoe doet Anne Drake het zelf ? Plannen, plannen, plannen 

  • Anne maakt een weekmenuplanning op en stelt aan de hand daarvan een boodschappenlijstje op
  • Ze zorgt dat ze altijd een zero waste kit bij zich heeft als ze gaat winkelen. Enkele herbruikbare zakjes voor groenten en fruit, vier tot vijf plasticdoosjes voor beleg en een eierdoosje. Ze noemen haar ondertussen de potjesmadam. 
  • Anne doet eerst haar boodschappen bij de kleinhandelaar: de bakker, de kaaswinkel, de groenten- en fruithandel. 
  • De supermarkt is de laatste halte en ook daar gaat ze op zoek naar producten die niet in plastic verpakt zijn, bijvoorbeeld pasta en rijst in karton. 
  • Ze gaat nog een paar stappen verder: ze maakt haar eigen poets- en verzorgingsproducten en koopt minder kleren en schoenen. 
  • En natuurlijk neemt ze overal haar drinkbus met kraantjeswater mee.

Aan de slag: samen de knop omdraaien voor minder plastic afval  

Om van onze plasticverslaving af te geraken moeten we gewoon de knop omdraaien, zegt Anne Drake. Het is een gedragsverandering en na drie weken ben je het gewoon.
Anne Drake zal de lunchcollega’s elke week tips geven. Die hoor je elke donderdag in mei bij de inspecteur of je kunt ze hier op de website lezen. Zo kun je zelf ook proberen om de knop om te draaien voor minder plastic afval.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet