
radio2 ann&daan
Maak je bloembakken volledig lenteproof
aha
di 9 apr. - 4:06

Groenexpert Angelo Dorny helpt je op weg. Beginnen doen we met de potgrond. Welke gebruik je het best?
Potgrond?
Elk jaar potgrond vervangen, is niet nodig: “Als je het hebt over bloembakken, moet je die vervangen door andere. Maar als je diepere potten of bakken hebt, hoef je de potgrond niet jaarlijks te vervangen."
Nog een tip: koop niet altijd de goedkoopste potgrond. “Duurder is soms beter. Dat is vaak een betere basis. Het witte product, geeft vaak minder goede resultaten. Je koopt het best een zak waar waterkristallen en klei korrels in vermengd zijn,” aldus Angelo.
Duurdere potgrond is vaak beter.
Een propere pot!
Het is heel belangrijk dat je je bloempot goed poetst, zeker als er schimmels in de pot hangen. “Je gebruikt hiervoor het best water en bruine zeep.”
Verder moet je ook oppassen met andere producten: "Ik weet dat mensen bijvoorbeeld chloor gebruiken om hun potten te poetsen, maar dat is zeker niet aangeraden."
Plantjes op maat
Het kwik kan in deze tijd van het jaar nog onder nul duiken, daarom is het belangrijk dat je niet té enthousiast wordt in de tuin. “Ik zag onlangs geraniums en petunia’s staan in de winkels. Die worden nu al verkocht, maar mogen echt nog niet buiten staan. Te vroeg en te koud nu! Als je nu wil planten, kies voor iets wat tegen een stootje kan, iets wat koude kan verdragen. Denk maar aan de klassieke viooltjes.”
Viooltjes zijn niet altijd voor oude meme’kes.
Lees verder onder de foto.

Viooltjes
Wat je natuurlijk ook kan doen zijn bloembollen! “Ik combineer bloembollen soms ook met kruiden, dat is leuk! Tijm en rozemarijn bijvoorbeeld. Als je dat in een pot kan combineren met lentebloemen, geeft het een extra leuk resultaat.”
Als je voor bloembollen gaat, moet je ze ook goed verzorgen. “Veel mensen laten hun bloembollen in de grond zitten. Voor voorjaarsbloembollen, zoals narcissen en hyacinten, kan dat geen kwaad. Zomerbloembollen moet je in de winter beschermen tegen de vorst. Die moet je in het najaar opgraven en bewaren in kistjes in de kelder.” Zo geniet je het jaar nadien nog een keer van prachtige bloemen.