Maaseikse ovenstoker Richard Jacobs zoekt na meer dan 30 jaar opvolging
di 15 okt. - 8:00
Al meer dan 30 jaar is Richard Jacobs ovenstoker in Maaseik. Hij was eerst 25 jaar bakker in een bakkerij die met hout stookt, nadien is hij stoker geworden van de stad Maaseik. Twee keer per jaar tijdens de Oeterfeesten in Opoeteren en de Knapkoekfeesten in Maaseik stookt hij de houtoven voor lokale gerechten zoals bosbessenvlaai en het erkende streekproduct knapkoek. Hij zorgt ervoor dat de houtoven perfect op temperatuur is en geeft aan wanneer alles gaar is. Na zijn lange carrière zoekt hij nu een opvolger. "Ik probeer het nog zo lang mogelijk te doen", zegt Richard. "In de tussentijd neem ik de tijd om in alle rust een opvolger te vinden en die op te leiden."
Pure ambacht
"De oven leren stoken is niet zo simpel", zegt Richard. "Dat is pure ambacht. Je moet weten wanneer de oven warm genoeg is. Het moeilijke is ook dat de houtoven maar twee keer per jaar gestookt moet worden. Dat is tijdens de Oeterfeesten en de Knapkoekfeesten. 't Is dus niet iets dat je dagelijks kan oefenen. Daarom dat ik ook mijn tijd wil nemen om mijn opvolger goed op te leiden. Ik wil het beroep niet verloren laten gaan." Wie geïnteresseerd is om de ambacht van het oven stoken te leren, kan contact opnemen met de dienst Toerisme van de stad Maaseik.