
de madammen
Maasmechelse kokkin Beyhan Ağirdağ geeft haar recept voor sarma, gevulde druivenbladeren
vr 21 apr. - 8:14

Dit heb je nodig
- 1 kg druivenbladeren
Vulling
-
500 gram rijst
-
2 uien heel fijngesnipperd
-
1 gepureerde verse tomaat
-
100 ml olijfolie
-
1 koffielepel sambal
-
2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
-
1 koffielepel droge munt
-
1 koffielepel gedroogde rode pepervlokken
-
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
-
Zout en peper
Saus
-
100 ml olijfolie
-
1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
-
Citroensap
-
Kokend water
-
Zout
Aan de slag
-
Als je verse druivenbladeren gebruikt breng water aan de kook en blancheer de bladeren een paar minuten en laat daarna afkoelen. Geconserveerde druiven bladeren worden op dezelfde manier geblancheerd om het zout te verwijderen.
-
Meng alle ingrediënten voor de vulling samen in een kom en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
-
Leg een druivenblad plat op een werkvlak schep er een koffielepel van de vulling op. Vouw de zijkanten erover heen en rol het blad strak en zorgvuldig op tot een sigaar.
-
Leg wat bladeren op de bodem van een grote pan en leg er de opgerolde druivenbladeren op.
-
Voor de saus meng je de olie, tomatenpuree, citroensap, zout en kokend water.
-
Giet alles over gevulde druivenbladeren tot alles juist onderstaat.
-
Leg een bord op de opgerolde druivenbladeren zodat de sarma tijdens het koken niet uit elkaar valt.
-
Laat de sarma op een zacht vuur ongeveer 60 min koken (let op dat er genoeg water is in de pan zodat ze niet aanbranden).