![Afbeelding van het programma: de inspecteur](https://images.vrt.be/air_programs/2023/03/27/f704b3d8-cc6f-11ed-91d7-02b7b76bf47f.png)
de inspecteur
Mag de bank jouw beroep vragen?
di 4 feb. - 6:26
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/article_header_mobile/public/20/legacy/images/articles/bankberoep_car.jpg?rnd=5cbe474a&itok=sMgTY3MD)
Om een nieuwe bankrekening te openen, moet je heel wat persoonlijke informatie aan jouw plaatselijke bankbediende doorgeven. Zo moet je onder andere vertellen wat je beroep is.
Stel dat je dit niet wil doen omwille van privacyredenen, dan ben je zelf in fout en kan de bank beslissen om jouw rekeningen te bevriezen of zelfs vragen om de bank volledig te verlaten.
Informatie
Als je een nieuwe rekening wil openen bij de bank, dan moet je vaak een waslijst aan persoonlijke vragen invullen. Vaak scant de bank je hele identiteitskaart in en je moet ook vertellen wat je beroep is. Je kan dat niet weigeren.
Een bank is namelijk bij wet verplicht om al zijn cliënten te kennen en hun identiteit te controleren. En dus moeten zij zelfs wettelijk gezien de volgende dingen vragen:
- je naam
- je adres
- je beroep
Alle andere vragen moet je niet verplicht beantwoorden. Stel dat je bank bijvoorbeeld zou vragen wat je schoenmaat is, maar je wil die vraag niet beantwoorden, dan moet dat ook niet.
Verplicht
Er zijn twee redenen waarom banken dit bij wet verplicht zijn.
1. De overheid wil vermijden dat je onder een valse naam een rekening zou openen. Vroeger werden er wel eens rekeningen gevonden op naam van "Mickey Mouse" of "Donald Duck". Dat waren dan creatieve pseudoniemen van mensen die hun geld geheim wilden houden. Maar nu is dat verboden. En dus is jouw bank verplicht om naar jouw officiële naam en adres te vragen.
2. Je beroep kennen kadert in de wetgeving rond de bestrijding van witwaspraktijken en terrorisme. De banken willen hun steentje bijdragen om fraude op te sporen en dus melden zij verdachte transacties aan de bevoegde instanties.
Die kunnen die verdachte transacties dan verder gaan onderzoeken en eventueel de verantwoordelijken voor het gerecht dagen. Die kunnen die verdachte transacties dan verder gaan onderzoeken en eventueel de verantwoordelijken voor het gerecht dagen.
En een verdachte transactie heeft veel te maken met jouw beroep. Stel dat je een bakker bent uit Erps-Kwerps. En jouw bank ziet dat je verdacht veel geld stort naar landen waar er een drugskartel of veel terrorisme is, dan kunnen zij dit opmerken als een verdachte transactie en dit eventueel signaleren.
Nog een andere - niet verplichte reden - is dat al die persoonlijke informatie natuurlijk ook handig is voor de bank zelf. Zij kunnen er bijvoorbeeld gebruik van maken om een beleggersprofiel voor jou op maat op te stellen. Of zij kunnen via je beroep nagaan, of jij wel een 'veilige' klant bent om geld aan te lenen.
Pas op!
Als je herhaaldelijk niet wil vertellen aan je bank wat je beroep is, dan mag je bank jouw rekeningen bevriezen.
Als je dan nog blijft weigeren om die informatie te delen, dan zullen zij je ook vragen om de bank defintief te verlaten. En dus kan je toch maar beter gewoon vertellen waarmee je je kost verdient.