Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Mag je bessen plukken of noten rapen in het bos? Dit zijn de regels rond wildplukken

vr 13 sep. - 6:36

Het is het ideale moment om braambessen te plukken of noten te rapen in het bos. Maar mag dat wel zomaar?

Langs de weg

Alles wat op de openbare weg staat is openbaar toegankelijk voor iedereen. "Als daar braambessen hangen, mag je die naar hartenlust plukken", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Maar doe het enkel en alleen op veilige plaatsen, niet langs de kant van een drukke snelweg bijvoorbeeld. Wanneer een struik op privédomein staat, dan is het maar logisch dat je niet mag plukken.

In het bos

Het bosdecreet is heel duidelijk: je mag geen dingen meenemen uit het bos. Die regel is er om de biodiversiteit en de natuur in onze bossen te beschermen. Maar als het om individueel gebruik gaat, is de wetgeving wat soepeler volgens het Agentschap Natuur en Bos: "Stel dat je aan het wandelen bent met de kinderen of met je partner en daar hangen toevallig braambessen, dan mag je er uiteraard wel een paar plukken. We hechten heel veel belang aan de beleving van een boswandeling".

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je doosjes vol bessen vult of georganiseerd gaat plukken. Word je daarop betrapt, dan riskeer je een boete. 

Bij kastanjes en beukennoten is het principe hetzelfde. In theorie mag je ze niet meenemen aangezien het voedsel is voor de eekhoorns en andere dieren. "Het is niet de bedoeling dat onze bossen leeggeroofd worden, maar het is geen prioriteit van onze boswachters om daarop toe te zien".

Het Agentschap voor Natuur en Bos waarschuwt ook: "Let op als je de braambessen te laag plukt. Vossen urineren onderaan de struik en de vossenlintworm kan zich daardoor op de struik bevinden. Pluk dus hoog genoeg of spoel de bessen heel zorgvuldig".

Je plukt beter geen paddenstoelen, te gevaarlijk!

— Marie-Laure Vanwanseele, Agentschap voor Natuur en Bos

Let op met paddenstoelen

De paddenstoel wordt graag geplukt maar daar moeten wandelaars fel mee opletten. "We zien te vaak dat giftige paddenstoelen worden meegenomen en opgegeten met alle gevolgen van dien. In Frankrijk waren er vorig jaar 25 doden. Op dat vlak zijn we dus veel strenger. Doe het niet!"

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet