Mag je chocolade in de koelkast bewaren?
di 26 mrt. - 1:29

Je bewaart chocolade best niet in de koelkast. “Een koelkast is een vochtige plaats en daar is chocolade zeer gevoelig aan”, vertelt chocolatier Dominique Persoone. "Als je de chocolade uit de koelkast haalt, blijft er condens (kleine waterdruppeltjes) achter op het oppervlak. Dit kan leiden tot sugar bloom, waardoor de chocolade wit uitslaat."
Daarnaast bestaat het risico dat de chocolade anders ruikt en smaakt als je die in koelkast bewaart. "Chocolade neemt heel snel andere geuren en smaken op. Het is beter om je chocolade niet naast sterk ruikende producten te bewaren."
Help, mijn chocolade smelt!
Ook als het warm wordt, bewaar je chocolade best niet in de koelkast. "Kies voor een koele plek ergens in huis. In de garage, de kelder of de berging", zegt Dominique. "Heb je geen koele plek? Dan kan je die alsnog in de koelkast bewaren, maar bewaar die dan wel in een afgesloten plastic zak of doos om condensvorming te voorkomen."
Wat met pralines?
Pralines hebben een dunnere laag chocolade, waardoor ze sneller smelten. "Ook voor pralines geldt: liefst niet in de koelkast", zegt Dominique. "De vulling van pralines wordt op kamertemperatuur gemaakt. Als je de pralines in de koelkast legt, wordt de vulling te hard en is het niet meer aangenaam om te eten."