de madammen
Mag je gevaccineerd worden als je diabetes hebt? En wat met ex-coronapatiënten? Dokter Devroey beantwoordt jullie vragen over het coronavaccin
do 14 jan. - 0:51
Wat als je bijvoorbeeld reuma- of lupuspatiënt bent en je immuunsysteem al op de proef wordt gesteld door medicijnen. Is een coronavaccin dan een goed idee?
“Absoluut. Als je immuunsysteem het al lastig heeft, dan wil je daar zeker geen infectie bovenop hebben. Het is dus zeker een voordeel om ingeënt te worden en de infectie te proberen vermijden. Het is wel zo dat sommige patiënten die een immuunziekte hebben medicijnen nemen die hun immuniteit gaat verminderen. Voor hen is het niet aangeraden om een ‘levend, verzwakt vaccin’, te krijgen. Een vaccin dus waar het virus in een verzwakte vorm inzit. Er worden op dit moment 120 producten getest als vaccin. Drie daarvan bevatten zo’n ‘levend’ virus. Die zullen ook niet in België op de markt komen. Dus daar moeten we ons geen zorgen over maken. Maar het is altijd een goed idee om even te overleggen met je huisarts.”
Moeten ex-coronapatiënten ook gevaccineerd worden?
“Ja. We weten nog niet hoe lang de infectie zelf beschermt. En hoe goed die immuniteit is. Dus in plaats van bij iedereen antistoffen te meten, vaccineren we liever zo veel mogelijk mensen. Dan weten we met zekerheid dat je beschermd bent.”
Heeft het vaccin invloed op diabetes?
“Nee, dat is niet het geval. Je suikergehalte zal niet stijgen of dalen door het vaccin. Als je diabetes hebt, wordt het vaccin zelfs ten sterkste aangeraden. Je hebt als diabetespatiënt een verhoogd risico op complicaties.”
Waarom wordt er na de inspuiting van het vaccin niet ‘opgetrokken’ om te controleren of er een bloedvat geraakt is? Dat kan nochtans gevaarlijk zijn.
“Het is al een paar jaar zo dat er niet ‘opgetrokken’ wordt voor injecties die niet in de bil gegeven worden. Ook niet bij vaccinaties van kinderen bijvoorbeeld. In je bil zit een heel groot bloedvat en is de kans dus groter dat je daarin gaat prikken. In je bovenarm of schouder is die kans quasi onbestaande en moet je dus niet ‘optrekken’.”
Overleeft het coronavirus chemotherapie? En heeft het vaccin invloed op chemo?
“Dat is een moeilijke vraag. Alles hangt af van het soort chemo dat je krijgt. Sommige patiënten die chemo krijgen hebben ook een verminderde immuniteit en zullen dan minder antistoffen aanmaken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Je bespreekt dus best met je oncoloog wanneer je het vaccin idealiter zou krijgen. Want het is wel belangrijk dat je ingeënt wordt als kankerpatiënt, je behoort dan tot de risicogroep.”