"Mag mijn kat aan de leiband?" Start je Dag geeft raad
do 4 okt. - 7:10

Luisteraars van het ochtendprogramma Start je Dag konden vragen insturen per SMS of via de Radio 2-app.
Karine uit Denderleeuw had een vraag over haar hond Linka. "Linka is al 17 jaar oud en heeft veel last van artrose en diarree. Wat kan ik doen?"
"Dat is een probleem dat veel oudere honden hebben", vertelt dierenarts Rob. "Artrose door ouderdom kan je niet meer wegnemen, maar je kan de last wel verlichten door middel van medicijnen. Verder moet Karine het gewicht van haar hond in de gaten houden. Hij mag niet té mager worden en Linka moet ook blijven bewegen, zodat zijn spieren niet verslappen."
Kat aan de leiband
Myriam uit Opwijk vraagt zich af of haar kat aan de leiband mag voor een wandelingetje. Volgens dierenarts Rob is dat geen probleem. "Katten zullen het wel aangeven als ze dit niet leuk vinden. Het hangt ook af van ras tot ras. Heel wat katten vinden dit zalig en zo creëer je bovendien een goede band met je kat."
Ook sidekick Jana had een vraag: "Ik woon in een klein appartement en heb een kat, die niet naar buiten kan. Soms lijkt die zich wat te vervelen. Kan dat, of verbeeld ik me dat maar?" Dierenarts Rob is daar heel kordaat in: "Met een poes die binnen blijft, moet je geen medelijden hebben. Wij hebben het idee dat katten altijd naar buiten moeten, maar sommige katten vinden dat helemaal niet zo fijn. Een kat slaapt per slot van rekening 85% van de dag. Om hem bezig te houden, kan je altijd wel speeltjes kopen."
Kip in de boom
Een andere vraag kwam van Ilse: "Af en toe kopen wij nieuwe kippen. Hoe leer je ze om 's avonds naar hun kippenhok te gaan? We hebben ze twee nachten en dagen samen opgesloten in hun huisje, maar toch kruipen ze s avonds in de bomen en daar kunnen ten prooi vallen van de vos." Onze dierenarts kent het het probleem. "Dit komt vaak voor. Jammer genoeg zijn kippen nogal domme wezens. Je hebt helaas geen enkele andere mogelijkheid dan je kippen geregeld te pakken en ze in het hok te stoppen. Niet opgeven, op den duur zullen ze het wel leren."
Ook Jacqueline leerde iets bij over haar Maltezer. Haar hondje krabt zich steeds aan zijn oor tot het beestje jankt van de pijn. "Maltezers hebben lichte, gevoelige huid en krijgen geregeld te maken huidallergiëen. Jacqueline doet er goed naar haar dierenarts te gaan voor een middeltje tegen die allergie", zegt dierenarts Rob.
Heb jij een vraag gesteld via SMS of de Radio 2-app en staat hij er niet bij? Dan kan je altijd contact opnemen met dierenarts Rob Luckerath.
