Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 ann&daan

radio2 ann&daan

Magali heeft autisme: "Ik zie mijn autisme niet als een ziekte of last"

vr 31 mrt. - 2:00

“Vaak denken mensen dat elke persoon met autisme hetzelfde is. Maar wij zijn allemaal anders”, vertelt ervaringsdeskundige Magali De Reu bij 'Radio2 Ann&Daan'.
Magali De Reu
© Radio2

“Ik spreek niet graag over een stoornis, maar wel over een conditie. Mensen met autisme hebben moeilijkheden met communicatie, sociale interactie en hebben repetitieve gedragingen", klinkt het bij Magali, die zelf de diagnose autisme kreeg.

"Je wordt met autisme geboren"

Autisme is niet altijd erfelijk, maar je wordt er wel mee geboren. “Het kan erfelijk zijn, maar hoe het zich uit, hangt af van verschillende factoren. Je kindertijd en je omgeving spelen een rol in hoe het zich openbaart en of het ‘verergert’ door de jaren heen.”

“Autisme is vaak in de kindertijd al zichtbaar. De wereld verandert continu en wij kunnen moeilijk om met die veranderingen. Mensen met autisme zoeken naar zekerheden in de onzekere wereld door hun eigen patronen te ontwikkelen. Wanneer mijn partner zegt dat ze rond zes uur thuis zal zijn, maak ik er in mijn hoofd half zeven van, zodat ik niet ongemakkelijk word als ze er nog niet is om zes uur.

Het is goed dat de diagnose al op vroege leeftijd gesteld kan worden. “Tegenwoordig kunnen we een kind al diagnosticeren op driejarige leeftijd. Hoe vroeger hoe beter, want wanneer je als ouder weet wat er met je kind aan de hand is, kan je inspelen op zijn of haar noden. Het is verschrikkelijk wanneer je kind bijvoorbeeld niet tegen knuffels kan, en jij als ouder niet weet wat je fout doet.”

Onze samenleving is gericht op mensen die geen neurologische conditie hebben. Kinderen met een conditie, worden verplicht om te functioneren in die wereld. Dat is soms echt moeilijk. We misbruiken kinderen om volgens die standaard te leven.

— Magali De Reu

"Wij zijn niet allemaal hetzelfde"

Een heel grote misvatting, is dat alle mensen met ASS hetzelfde zijn. “Er is een groot autismespectrum en de een kan zich op een andere plek bevinden dan de andere. Iemand met autisme is vaak hyper-empathisch, terwijl dat de meeste mensen het tegenovergestelde denken. Er is een veralgemening dat mensen met autisme helemaal geen gevoelens hebben. In tegendeel! Wij hebben heel veel gevoelens en we beleven onze emoties heel intens.”

"Je merkt het niet eens aan mij dat ik autisme heb. Hoe ik me uit, past niet binnen de ‘normen’ van een autist. Ik heb geen moeilijkheden op sociaal vlak, maar thuis is dat helemaal anders."

Wij hebben heel veel gevoelens en we beleven onze emoties heel intens.

— Magali De Reu

"Ik communiceer het duidelijk dat ik autisme heb"

“Het is zo, dat in de media enkel de extreme vormen van autisme getoond worden. Er zijn ook mensen die niet in hun eigen wereld leven en die echt heel hard hun best doen om mee te kunnen draaien in de maatschappij. Bij sommigen lukt dat moeiteloos, bij andere is het zichtbaar moeilijker."

“Ik zie mijn autisme ook niet als een ziekte of last. Ik communiceer het ook duidelijk dat ik autisme heb. Omgekeerd kan mijn omgeving dan ook aan mij vragen wat ik nodig heb zodat ik het dan kan aangeven. Mensen durven mij ook te over- of onderschatten wanneer ik aangeef dat is autisme heb.”

Je hoort het vaak: Iedereen heeft wel een beetje autisme in meer of mindere mate. “Dat is absoluut niet waar! Wanneer je gedragingen problemen geven in je functioneren, in je relaties en zelfbeeld, dat je het moeilijk hebt met grijstinten in je zwart-witdenken, dan kan het wijzen op ASS. Het moet meer zijn dan ‘een autistisch kantje’."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet