Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Maggie De Block stelt 'Personal health viewer' voor

di 2 jan. - 7:31

Een nieuw jaar staat garant voor tal van nieuwigheden. Wat heeft 2018 in petto voor de consument? Die vraag stelt Michaël Van Droogenbroeck deze week aan z'n gasten in De Inspecteur.

De eerste gast die Michaël over de vloer kreeg was Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. We hebben op verschillende domeinen stappen vooruit gezet het voorbije jaar, zegt de Minister. Het elektronisch voorschrift heeft in 2017 zijn ingang gevonden bij vele artsen en apothekers, ik blijf daar het komende jaar op inzetten. Het is makkelijk, zorgt voor minder fouten en we moeten af van die berg papieren voorschriften. 

In de psychische gezondheidszorg hebben we baanbrekend werk kunnen doen het voorbije jaar door de erkenning van de geestelijke gezondheidszorgberoepen. Betaalbare gezondheidszorg blijft ook dit jaar iets waar ik volledig wil voor blijven gaan. Sommige ereloonsupplementen lopen echt de spuigaten uit en daarom heb ik ze mee opgenomen in het Medicomut-akkooord, een akkoord dat tariefzekerheid moet bieden aan de patiënt afgesloten tussen artsen en ziekenfondsen. Daarin staat onder andere dat de patiënt goed moet geïnformeerd worden over de ereloonsupplementen die bij een eenpersoonskamer horen. Ook dat bij kankerbehandelingen en kinderen die ziek zijn die hoge ereloonsupplementen worden afgetopt en dat er duidelijke afspraken moeten gemaakt worden binnen de sector zodat de patiënt hier niet de dupe van wordt.

Personal health viewer

We gaan eindelijk de patiënt inzage kunnen geven in z'n persoonlijk medisch dossier. Daarvoor hebben we een digitaal platform ontwikkeld, de 'personal health viewer'. De patiënt zal dus al zijn medische gegevens van in zijn zetel kunnen nagaan en zal daar ook zelf zaken kunnen aan toevoegen waarvan hij vindt dat het belangrijk is dat zorgverstrekkers ze weten. Hij beslist zelf welke zorgverstrekker wat te zien zal krijgen. 

Ik ben heel blij dat deze 'personal health viewer' tegen maart gebruiksklaar zal zijn want eigenlijk is hij een gevolg van de wet op de patiëntenrechten uit 2002. De patiënt wordt op deze manier een beetje co-piloot. Het zet hem aan zelf meer met zijn gezondheid bezig te zijn en als hij ziek wordt heeft hij zicht op alle informatie die hij moet weten.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet