Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Malesbroek in het Grote Netewoud - grens Meerhout-Geel

za 30 okt. - 4:00

Het natuurgebied Malesbroek is gelegen in het grensgebied Geel-Meerhout. Het is een rivieren- en landduinenlandschap met vijvers, rietkragen, moerassen, hooilanden, broekbossen, loof- en dennenbossen, kleine landschapselementen en heiderelicten.
bos
© Foto Wim Dirckx

Malesbroek is gelegen langs de Grote Nete, in het zuidoosten van Geel, langs de weg naar Diest, nog vrij dicht bij het centrum. 
Wilders, verderop langs de Grote Nete, heette in 1434 ‘Willaerts’, synoniem van ‘wildernis’. De naam duidt op land dat met dicht struikgewas begroeid was (ondoordringbaar broekbos) of op een heidewildernis waarop moer of turf gestoken werd.

In 1777 hadden de broekbossen volledig plaats gemaakt voor vochtige, bloemenrijke hooi- en weilanden, met een onvolledige verkaveling aan de randen. Ten noorden van de vallei lagen overwegend akkers. Ten zuiden ervan situeerden zich heidegebieden, die behoorden tot de grotere Heide van Eindhout. Bewoning was er schaars. Tot bij het begin van de 19de eeuw zou de Winkelomseheide zo goed als onbewoond blijven. Het winnen van veen in wat nu de grote vijver van het Malesbroek is - de Lange Zille - begon omstreeks 1900.

Vertrekpunt 

Kemeldijk in Geel, ter hoogte van AquaSki 

Praktische informatie

4 km – groene wandeling

kaart

kaart

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet