de madammen
Mannenondergoed in de studio!
do 10 mei - 9:00
Een paar maanden geleden stelden we bij De Madammen, zowel op radio als op tv de nieuwste lingerie voor. En toen kregen we een mail van Kim uit Gelderode. Ze schreef: "wij vrouwen willen ook wel eens
Een paar maanden geleden stelden we bij De Madammen, zowel op radio als op tv de nieuwste lingerie voor. En toen kregen we een mail van Kim uit Gelderode. Ze schreef: "wij vrouwen willen ook wel eens de nieuwste mode mannenondergoed zien!"
Kim krijgt wat ze wil ... en de mannen luisteren maar beter zeer aandachtig! Naar onze studio kwam model Fabien van models agency Key2people en hij showt ons mannenondergoed van Janine Berden van Rafaël lingerie.
Hoe ben je in het mannenondergoed beland?
Zij volgt al 25 jaar de trends in mannenondergoed op de voet, maar is eigenlijk historica van opleiding. Eigenlijk wilde zij eens iets anders doen, en zocht een niche. Een exclusieve winkel voor mannenondergoed bestond 25 jaar geleden nog niet.
Hoe kiezen vrouwen dan ondergoed voor hun man? Kopen ze gewoon wat hij altijd draagt? Of experimenteren de vrouwen in hun plaats?
Ze pakken meestal wat mannen graag dragen, wat ze altijd al gewoon zijn, maar misschien eens in een andere kleur. Experimenteren gebeurt minder vaak.
Hoe kiezen mannen?
Afhankelijk van de leeftijd: ouderen willen een bepaald merk of kiezen functioneler. Jongeren kiezen wat in is, uit een tijdschrift, of bepaalde merken. Wat in de etalage hangt, beïnvloedt ook de keuze.
Hoeveel belang hechten mannen van tegenwoordig eigenlijk aan hun ondergoed, als je het zou vergelijken met vrouwen en hun lingerie?
Evenveel. Dat komt door sociale cultus, zoals sportclubs. Daar mag gezien worden wat je draagt, hoeveel het kost en hoeveel het waard is. Natuurlijk is Dolce Gabana hipper dan Schiesser.
Vroeger was ondergoed alleen functioneel. Nu ook nog natuurlijk, maar het mag ook gezien worden.
Is door de mogelijkheid van aankopen via internet de drempel bij mannen kleiner geworden om te experimenteren?
Bij dameslingerie heb je nu – jammer genoeg – wel een trend waarbij vrouwen eerst komen passen in de winkel en later goedkoper bestellen via het web.
Een onderbroek is nu een trendgevoelig kledingstuk geworden.
Je hebt ook een evolutie in kleuren: blauw om te gaan werken, wit op zondag. Door de jaren heen van wit, grijs... geel, roze, naar alle kleuren kortom. Ondergoed wordt nu ook gekozen in functie van de bovenkleding. Ondergoed is zichtbaar geworden en is ook een belangrijk onderdeel van modecollecties geworden.
Wat zijn de nieuwste trends als het gaat om ondergoed voor mannen?
Kleuren en prints
Wat betreft de kleuren: alle kleuren!, maar wit blijft nog steeds op nummer 1 staan. De tweede favoriete kleur is donkerblauw. Verrassend misschien, maar mannen kiezen voor geschiedenis.
Dus wit, dat is niet out én fout?
Helemaal niet!
Belang van groter comfort
Vroeger was een broek misschien wel van 100 pc katoen, maar ze flodderde nogal snel. Nu mag dat liever niet meer en heb je stretch cotton, waardoor het meer spant en goed zit onder de kledij.
Ondergoed (in het algemeen) is elastischer geworden dankzij toevoeging van lycra, later door gebruik van microfibres of microvezels.
Dat laatste product kan je vergelijken met goretex zoals in skikledij of badkledij. Het is ook anti-allergisch, je zweet er niet in. En verder zijn kleur en maat modelvast.
Wat zijn de belangrijkste onderbroekmodellen voor een man?
- Strings
- Boxers - strak
- Losse boxers
- Klassieke slip
En welk model is nu het meest populair?
Nu zijn dat de aansluitende boxershorts, gevolgd door de gewone slips. De meeste vrouwen vinden shorts sexier dan slippen.
Shapewear
De wonderjock heet dat zoals de wonderbra voor vrouwen. Zelf vindt Janine Berden het resultaat niet navenant. Behalve wonderjocks heb je ook nog jockstraps. Dit komt uit de sportwereld, uit het rugby, een schelp, rond de billen.
Ecowear
Zoals bij veel producten tegenwoordig, moet alles bio zijn of ecologisch verantwoord. Deze trend werd een aantal jaren geleden gelanceerd met ondergoed gemaakt van bamboe. Van buiten superzacht als zijde maar een vod om aan te trekken, vindt Berden. Microfibres zijn daarentegen wel geslaagd om ecologisch ondergoed uit te maken.
Wat draagt een man boven de onderbroek?
Driekwart van de mannen draagt toch meestal een hemd. Daaronder dragen ze een T-shirt : liefst wit voor onder een hemd. Je hebt twee soorten: de marcellekes en shirts met mouwen, kort en lang. Die zijn tegenwoordig zo mooi afgewerkt, vooral die van de designers, zodat je ze ook als t-shirt kan dragen. Behalve functioneel moeten ze toch ook liefst van hetzelfde merk zijn en van dezelfde stof.
Je hebt shirts met V-hals of met ronde hals. Nu zijn v-halzen diep uitgesneden, vroeger waren dat kleine v-tjes.
Waar moeten mannen op letten als ze ondergoed kopen?
Dat het goed is, goed van kwaliteit én ondersteunend. Als je gaat sporten is dat noodzakelijk. Je zou denken, 100% katoen is gezond, maar dat is eigenlijk niet helemaal waar. Want katoen begint los te komen.
Het mag wel niet spannen: nauw aansluiten maar nog steeds makkelijk zittend. Als je broek omhoogschuift aan de billen, dan is ze klein. Aangeraden is om als je voor het eerst een model koopt om er ook maar één exemplaar van aan te schaffen.
Tips voor vrouwen die voor hun man om ondergoed gaan?
Ze moet weten wat hij wil, niet wat zij wil. Een bh moet ook goed zitten. Zoals een man beter geen lingerie gaat kopen voor zijn vrouw, geldt dat voor vrouwen ook.