Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: goeiemorgen morgen!

goeiemorgen morgen!

Margaux van de Regio neemt je mee naar de verrassende 5 van Vlaams-Brabant en Brussel

Erop uit

vr 17 mrt. - 4:02

'Goeiemorgen Morgen!' heeft een 'Hart voor Vlaams-Brabant en Brussel'. En dat geldt zeker voor Margaux van de Regio. Ze bezoekt op één dag de 5 meest verrassende plekken in de regio. “Ik heb het fascinerende verhaal van de piskapel ontdekt. Ik heb wijn gedronken en in een bad met bier gezeten. Tussendoor heb ik het vernieuwde kasteel van Gaasbeek ontdekt. En ik heb de keuken, het bed en de werkkamer van René Magritte gezien. Super gezellig!”
Margaux van de regio
© Radio2

’t Piskapelletje in Geetbets

We beginnen al met een 'specialleke'. De Piskapel in Geetbets heet eigenlijk het Sint-Anna kapelleke en is in 1644 gebouwd. Oorspronkelijk was ze bedoeld als bedevaartsoord voor een goede oogst, maar dat is volledig omgeslagen naar iets absurds! "Nu komen de mensen hier bidden tegen bedwateren. Met andere woorden: bidden in de hoop dat je kinderen niet meer in bed plassen", vertelt ambassadeur Erika Vanvuchelen. “Er worden pampers en onderbroeken geofferd. Voor de renovatie van de kapel in 2011, hing er hier een lange waslijn met allerlei onderbroeken in alle soorten en maten.”

Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2

Bezoek binnenkort weer het Kasteel van Gaasbeek

Sinds 1 september 2020 is het Kasteel van Gaasbeek dicht door restauratiewerken. Niet getreurd! Binnenkort is het zover en opent het kasteel weer zijn deuren voor bezoekers.

Het kasteel heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Markiezin Arconati Visconti heeft het kasteel in het verleden helemaal laten inrichten naar haar ideaalbeeld van het romantisch verleden van het kasteel. Er stonden gedichten op de muren en er hingen mooie lampen aan het plafond, maar in de jaren zestig heeft de conservator dat allemaal laten overschilderen en verwijderen omdat ze er een museale whitebox van wilden maken.

Nu wordt er weer gewerkt om de erfenis van de markiezin in ere te herstellen. In de grote zaal staat de geschiedenis van het kasteel afgebeeld en de spreuken op de muren zullen terugkeren. Het is te bezichtigen vanaf 1 juli 2023, maar wel nog zonder de mooie meubels en collecties van het kasteel, want ook die worden nog gerestaureerd.

Kasteel van Gaasbeek - Kasteelstraat 40, 1750 Lennik

Meer over Kasteel van Gaasbeek

Hagelandse wijn: “Het voelt hier als het zuiden van Frankrijk”

In de jaren 1800 stond Wezemaal bekend als het wijndorp. Er stond maar liefst 32 hectare aan wijngaarden die 32.000 liters wijn produceerden. "Zelfs de Koning der Nederlanden kwam de Hagelandse wijnen proeven", vertelt Eduard Monsecour, voorzitter van vereniging Steenen Muur. Die bestaat al 25 jaar. Zij organiseren wijnfeesten in Rotselaar, meestal op de laatste zaterdag van augustus.  

"Even is de wijngaard verdwenen, maar alles is nu volop in heropbouw. Er wordt nu 1.3 hectare gebruikt en er zal nog 30 are bijkomen. Nu produceren we ongeveer 3.000 liters wijn uit zes tot zeven soorten druiven, waaronder Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Noir, Bacchus en Dornfelder."

Kerkstraat 16, Wezemaal

Meer weten over de Hagelandse Wijn

Margritte’s huis met onbekende pareltjes

In Jette kan je het huis van kunstenaar Margritte bezoeken. Hij heeft er gewoond samen met zijn vrouw Georgette en het is de plek waar hij al zijn kunstwerken heeft geschilderd. Je herkent ook dingen van zijn huis in zijn schilderijen. Margritte hield van een sober leven en dat zie je ook in de stijl van het huis. Sober ingericht, geen tralalaatjes, de slaapkamer is heel sec en het bed staat enorm laag. Tijdens zijn studententijd sliep hij zelfs op de grond!

Ook kan je binnengaan in het salon waar hij vaak met andere surrealisten samenkwam. Nadat Margritte bekender werd en meer begon te verdienen, wou zijn vrouw in een luxueuzere stulp gaan wonen. Hij heeft moeten plooien, en is later verhuisd. Er hangen wel nog steeds onbekende pareltjes van Margritte in het huis. Zijn huis is een superbekende trekpleister voor toeristen, maar is nog vrij onbekend onder de Belgen. Je kan er gewoon binnenwandelen tussen woensdag en zondag. Het is zeker de moeite waard!

Esseghemstraat 135, 1090 Jette

Meer weten over Margritte's Huis

Een échte BIERjacuzzi

In de Good Beer Spa in Sint-Joost-Ten-Node kan je een echt bierbad nemen! Het is te zeggen, in de jacuzzi zelf kan 350 liter en 1.5 liter daarvan is bier. Je kan dus ontspannen in een pruttelend bierbadje. Alle bier ingrediënten zitten er echt in, en ze zijn nog goed voor je lichaam ook! Mout zorgt voor een goede elasticiteit van de huid, hop kalmeert geïrriteerde huid en in biergist zit veel vitamine b. Een extraatje: bier zorgt voor een mooie glans in je haar!

Scailquin-Straat 43/00, 1210 Brussel

Meer weten over de Good Beer Spa

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet