Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: goeiemorgen morgen!

goeiemorgen morgen!

Margaux van de Regio neemt je mee naar de verrassende 5 van Vlaams-Brabant en Brussel

Erop uit

vr 17 mrt. - 4:00

'Goeiemorgen Morgen!' heeft een 'Hart voor Vlaams-Brabant en Brussel' en dat geldt zeker voor Margaux van de Regio. Ze bezoekt op één dag de 5 meest verrassende plekken in de regio. “Ik heb het fascinerende verhaal van de piskapel ontdekt en in een bad met bier gezeten. Tussendoor heb ik het vernieuwde kasteel van Gaasbeek ontdekt. En ik heb de keuken, het bed en de werkkamer van René Magritte gezien. Super gezellig!”
Margaux van de regio
© Radio2

’t Piskapelletje in Geetbets

Vraag in Geetbets naar de Sint-Annakapel en weinig mensen zullen je kunnen helpen. Het gebouw uit 1644 is er in de volksmond bekend als de "piskapel." Oorspronkelijk was ze bedoeld als bedevaartsoord voor een goede oogst, maar dat is volledig omgeslagen.

"Nu komen de mensen hier bidden tegen bedwateren. Met andere woorden: bidden in de hoop dat je kinderen niet meer in bed plassen", vertelt buurtbewoner Erika Vanvuchelen. “Er worden pampers,  onderbroeken en zout geofferd. Vroeger toen ik kind was, hing hier een lange waslijn met onderbroeken in allerlei maten. Nu is het vooral een mooi plekje waar je volledig tot rust komt."

Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2
Margaux van de regio
© Radio2

Bezoek binnenkort weer het Kasteel van Gaasbeek

Sinds 1 september 2020 is het Kasteel van Gaasbeek dicht voor restauratiewerken. Maar niet getreurd, want aan het begin van de zomer opent weer zijn deuren voor bezoekers. Margaux van de regio kon al een exclusieve sneakpeek krijgen.

Het kasteel heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Markiezin Arconati Visconti heeft het kasteel in het verleden helemaal laten inrichten naar haar ideaalbeeld van het romantisch verleden van het kasteel. Er stonden gedichten op de muren en er hingen mooie lampen aan het plafond. Helaas heeft de conservator uit de jaren 60 dat allemaal laten overschilderen en verwijderen.

Nu wordt er hard gewerkt om de erfenis van de markiezin in ere te herstellen. In de grote zaal staat de geschiedenis van het kasteel afgebeeld en de spreuken op de muren zullen terugkeren.

Kasteel van Gaasbeek - Kasteelstraat 40, 1750 Lennik

Meer over Kasteel van Gaasbeek

Hagelandse wijn: “Het voelt hier als het zuiden van Frankrijk”

In de jaren 1800 stond Wezemaal bekend als hét wijndorp. Er stond maar liefst 32 hectare aan wijngaarden die 32.000 liters wijn per jaar opbrachten. "Zelfs de Koning der Nederlanden kwam hier de Hagelandse wijnen proeven", vertelt Eduard Monsecour, voorzitter van vereniging Steenen Muur. De organisatie bestaat al 25 jaar en organiseert de Wijnfeesten in Rotselaar.

De wijngaard is even verdwenen, maar is nu volop in heropbouw. Er wordt momenteel 1.3 hectare gebruikt en er zal nog 30 are bijkomen. “We produceren nu ongeveer 3.000 liters wijn uit zeven soorten druiven, waaronder Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Noir, Bacchus en Dornfelder. De wijn wordt niet verkocht, maar wordt enkel gebruikt voor proeverijen in het bezoekerscentrum voor Hagelandse wijn."

De organisatie draait volledig op vrijwilligers, naar wie ze steeds op zoek zijn. “Het is zoals werken in het zuiden van Frankrijk. Bovendien worden onze vrijwilligers uitbetaald in wijn. Hoe meer je werkt in de wijngaard, hoe meer liter je krijgt.”

Kerkstraat 16, Wezemaal

Meer weten over de Hagelandse Wijn

Magritte’s huis met onbekende pareltjes

Het Magritte Museum op het Koningsplein in Brussel kennen we allemaal. Maar heb je ooit al gehoord van zijn huis in Jette?  Renée woonde er samen met zijn vrouw Georgette van 1930 tot 1954 en heeft er een groot deel van zijn kunstwerken geschilderd. Je herkent vaak elementen van het huis in zijn schilderijen. Magritte hield van een sober leven en dat zie je ook aan de meubels in het pand. Let zeker op het bed, dat staat enorm laag bij de grond. In zijn studententijd sliep Magritte op de grond, maar dat zag zijn vrouw niet zitten. Ze hebben het op die manier op een akkoordje gegooid.  

Je kan er het salon zien waar hij vaak met andere surrealisten samenkwam. Nadat Magritte bekender werd en meer begon te verdienen, wou zijn vrouw in een luxueuzere stulp gaan wonen. Er hangen wel nog steeds onbekende parels van Magritte in het huis en je kan er een nog bewaarde verfborstel zien. Zijn huis is een superbekende trekpleister voor toeristen, maar is nog vrij onbekend onder de Belgen.

Esseghemstraat 135, 1090 Jette

Meer weten over Margritte's Huis

Een échte BIERjacuzzi

In de Good Beer Spa in Sint-Joost-Ten-Node kan je een echt bierbad nemen. Het is te zeggen, in de jacuzzi zit 350 liter water vermengd met anderhalve liter bier. Zo kan je ontspannen in een pruttelend bierbadje.

In het bad worden bieringrediënten hop, mout en gerst toegevoegd. Ze hebben een heilzaam effect voor je lichaam en haar. Mout zorgt voor een goede elasticiteit van de huid, hop kalmeert geïrriteerde huid en in gist zit veel vitamine b. 

Scailquin-Straat 43/00, 1210 Brussel

Meer weten over de Good Beer Spa

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet