Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2

radio2

Marva wordt 80! “Ik voel me nog steeds twintig jaar jonger”

do 23 mrt. - 11:26

Marva, de koningin van het Vlaamse lied, wordt 80 jaar. Haar succesvolle carrière begon allemaal zestig jaar geleden met het liedje 'Geef mij nog één kans'. Je kan een hele dag luisteren naar fragmenten uit het exclusief interview van Radio2 en Marva op Radio2 Benebene!
Marva
© Radio2

Beluister hier het volledige interview met Marva

“Je weet niet wat er morgen kan gebeuren”

“Het is geen leeftijd waar je herinneringen ophaalt, maar waar je meer vooruitziend wordt. Ik heb bijvoorbeeld al heel mijn begrafenis geregeld. Het wordt heel intiem. Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik niet weet wat er morgen of overmorgen gebeurt. Ik wil mijn enige zoon, Filip, daar niet mee belasten. Mijn broer heeft een herseninfarct gehad. In tien seconden is zijn leven 360 graden gedraaid. Hij is er nog, maar het is niet meer hetzelfde. Ik besef hoe snel het kan gaan.”

“Ik leef in absolute rust. Ik geniet ten volle van alle dagen die ik hier mag rondlopen. Ik geniet van de zon, de zee, petanquen met mijn vrienden en vriendinnen, steden bezoeken,… Reizen doe ik graag, alleen de langere reizen lukken me niet meer. Maar ik heb al veel gezien van de wereld.”

Marva
© VRT
Marva
© VRT

Sommige dagen ben ik heel gelukkig, andere dagen vraag ik me af wat ik hier nog zit te doen. Zo alleen

— Marva

“Ik wil er nog lang zijn, vooral voor mijn zoon en kleinzoon. Ik wil hen zien opgroeien, trouwen,… Dat is de reden dat ik mezelf verzorg, doorzet en blijf bewegen.”

Stoppen op een gloriepunt

“Ik ben gestopt met muziek maken op mijn hoogtepunt en ik ben daar heel tevreden mee. Daarnaast werd mijn zoon ook vijftien jaar. Hij vond het niet altijd leuk om mee te gaan naar mijn optredens, of om thuis te zitten met een babysit. Voor uit te gaan was hij nog te jong. Ik heb dan besloten om er een punt achter te zetten. Het is goed geweest, en ik heb het me nooit beklaagd.”

Marva
© VRT
Marva
© VRT

Ik heb altijd gezegd dat ik moest stoppen op een gloriepunt. Ik kon kiezen: stoppen, of blijven schommelen op nummer één of twee in België.

— Marva

Oempalapapero

“De avond van mijn laatste optreden, heb ik een traan gelaten. Iedereen zelfs. Na het laatste nummer draaide ik me om en zijn mijn bandleden, ikzelf en de zaal beginnen wenen. Het is mooi afgesloten. We begonnen om 20.00uur ’s avonds en we hebben de tent verlaten om 8.00uur ’s morgens. We hebben gevierd.”

“Ik ben mijn collega’s blijven volgen. Ik ben naar optredens geweest van Bart Peeters, Dana Winner, Christoff, noem maar op. Ik ben niet meer zo goed op de hoogte van de nieuwe jongerengroepen die opkomen. Behalve #LikeMe. Zij hebben 'Oempalapapero' gecoverd in de serie. Al is het niet mijn favoriete nummer, mensen blijven me ervan herkennen.”

Ik luister niet naar mijn muziek

“Een top drie maken van mijn eigen nummers, is heel moeilijk. 99 procent van mijn ingezongen nummers heb ik zelf mogen kiezen. Op nummer drie zet ik 'Zachtjes'. Die tekst is zo mooi, de melodie ook. Zachtjes, verlaat mij zachtjes, als het tijd is om te gaan. Dat doet me denken aan het afscheid van mijn man.”

“Op nummer twee zet ik 'Rode rozen in de sneeuw'. Mijn gouden plaat. Op nummer één kies ik 'Herinneringen'. Dat is het laatste nummer dat ik live op het podium gebracht heb, op de avond van mijn afscheid. Het enige jammere is: ik hoor dit nummer vaak op begrafenissen, en dat was helemaal niet de bedoeling.”

“Maar eigenlijk luister ik niet naar mijn eigen muziek. Ik zet nooit platen van mezelf op. Ik ben blij als ik het hoor op de radio. Ik ben altijd dankbaar dat men nog aan mij denkt en mij niet vergeten is. Ook als ze me vragen voor interviews, meestal zeg ik die altijd af, maar ik ben toch blij dat men aan mij denkt.”

Marva
© VRT
Marva
© VRT

Het mooiste moment in mijn leven

“Ik heb een opeenvolging van mooie momenten gehad. Ik heb TV kunnen maken, een eigen show gekregen waar ik mijn eigen gasten kon kiezen. Mijn allermooiste moment was het keerpunt in mijn carrière, de dag dat ik begon samen te werken met Jean Klüger. Sindsdien ging mijn carrière in een stijgende lijn. Het was een producer die niet afhaakte na een slechtere plaat, zo kon ik een carrière opbouwen.”

Wind door de haren

“Ik kan uren wandelen in de bossen van Wenduine in De Haan. En het strand is het toppunt. Ik maak geregeld een wandeling langs de branding, op het harde zand. De wind door mijn haren, zalig. Vroeger genoot ik er evenveel van, maar dan te paard door het water. Ik hoop dat ik nog veel mag doen. Nog veel op vakantie mag gaan en mag genieten van de zon en de zee.”

Wil je meer horen van Marva? Er zijn de hele dag leuke fragmenten te horen op Radio2 Benebene! 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet