
de inspecteur
Mattel wil Barbiepoppen recycleren: "Ik vrees dat ze vooral verbrand zullen worden om energie op te wekken"
wo 12 mei - 5:42

Opmerkelijk nieuws deze week. Speelgoedproducent Mattel wil plastic speelgoed zoals Barbiepoppen en Matchboxauto's inzamelen om te recycleren. "Voorlopig enkel in de VS, Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk", zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters uit bij De Inspecteur op Radio 2. "Klanten kunnen speelgoed opsturen en dat zou dan gerecycleerd worden."
Recyclage of verbranding?
Maar kan je plastic poppen wel recycleren? Koen Wauters twijfelt: "Op de website van Mattel staat dat ze van de onderdelen opnieuw plastic gaan maken. Maar ze gaan er ook energie mee produceren. En dat betekent toch vooral verbranden."
Barbiepoppen recycleren is moeilijk omdat ze uit zoveel verschillende soorten plastic bestaan
Mattel heeft dus de ambitie om te recycleren, maar dat is heel moeilijk. "Zo'n pop bestaat uit heel veel verschillende soorten kunststof. Die moet je allemaal kunnen scheiden en afzonderlijk recycleren." Kunnen ze er dan niet gewoon nieuwe poppen van maken? "Dat gerecycleerde plastic is vaak van minderwaardige kwaliteit omdat je een mengeling van al die soorten plastic krijgt."
Blauwe zak?
Het recyclageprogramma van Mattel is dus misschien toch niet zo'n succes. Maar hoe kan je zelf je barbiepop recycleren? Mag je ze bijvoorbeeld in de blauwe zak gooien? "Nee, dat is zeker geen goed idee. De blauwe zak is enkel bedoeld voor verpakkingsplastic. En de reden daarvoor is simpel: het is de verpakkingssector die de recyclage van alles wat in de blauwe zak terecht komt betaalt."
90% van het verpakkingsplastic isrecycleerbaar, maar in België zamelen we maar 50% in. In Europa ligt het cijfer met 14% nog lager.
Niet alle plastics die in de blauwe zak terecht komen kan je recycleren. "Van oude PET-flessen kan je makkelijk nieuwe maken. Maar folies en plastic zakjes recycleren is veel moeilijker. De kwaliteit van het gerecycleerde plastic is vaak ondermaats." Toch wordt het soms gebruikt voor tuinbanken en compostbakken.
Vermijden is beter dan recycleren
Sinds dit jaar mag er meer plastic in de blauwe zak. Maar helaas wordt veel van dat plastic nog niet hergebruikt. "In theorie kan 90% van de inhoud van de blauwe zak gerecycleerd worden. In België gebeurt dat met 50% van het afval. In Europa stranden we op amper 14%."
Daarom is het belangrijk dat we allemaal een bijdrage leveren. "Het begint bij het begin: plastic vermijden als het mogelijk is. Daarnaast moeten we ook zoveel mogelijk plastic in de blauwe zak stoppen en niet gewoon bij het restafval. En als laatste stap moet er zoveel mogelijk plastic hergebruikt worden."