Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Matti de hoogtechnologische mat, een vriend voor kinderen met ontwikkelingsstoornis

do 31 okt. - 7:24

De start-up Creative Therapy heeft een speelmat ontwikkeld die oefeningen bij de kinesist een pak leuker moet maken. De mat heet Matti en ontstond aan de UGent. In de mat zitten verschillende druksensoren waardoor de kinderen spelletjes kunnen spelen, wat de motivatie moet verhogen.
matti de mat
© Foto: Creative Therapy

Matti, de hoogtechnologische mat, moet een vriend zijn voor kinderen die DCD (developmental coordination disorder) hebben. DCD is een ontwikkelingsstoornis van de coördinatie van bewegingen. Via de mat zouden de kinderen sneller en gemakkelijker bepaalde handelingen onder de knie moeten krijgen.

Spelletjes

“De interactieve speelmat zit vol met druksensoren”, legt Arno Penders, een van de bedenkers, uit in Start Je Dag Oost-Vlaanderen. “Die sensoren zijn verboden met een online platform waar verschillende spelletjes op staan die interessant kunnen zijn tijdens therapieoefeningen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een soort van Twister spelen, maar ook andere spelletjes.” De mat helpt niet alleen kinderen met de ontwikkelingsstoornis, maar het helpt ook therapeuten en kinesisten om nieuwe inzichten te verwerven.

Motivatie

“Veel kinderen met DCD raken na een tijdje gedemotiveerd tijdens hun therapie”, gaat Arno Penders verder. “Die demotivatie heeft natuurlijk ook effect op de therapie. De spelletjes verhogen die motivatie weer, waardoor ze minder tijd moeten spenderen aan kine-oefeningen.”

Ook voor ouderen

Matti is momenteel alleen ontwikkeld voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. “Maar we zijn aan het uitzoeken of we ze ook kunnen aanbieden aan ouderen, bijvoorbeeld voor valpreventie”, zegt Arno Penders nog. “Zo’n mat kan ook interessant zijn voor volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel. Ook dat zijn we aan het onderzoeken.”

Kostenplaatje

Zo’n hoogtechnologische mat is natuurlijk niet gratis: “Ze kost rond de 4000 euro, maar kinesisten en ziekenhuizen die deelnemen aan ons pilootproject krijgen de mat voor 1000 euro.” Het pilootproject start volgende week. “De bedoeling is wel dat we op termijn ook een verhuurmodel ontwikkelen zodat de mat verhuurd kan worden aan wie dat wil. Dan kan de mat dus ook gewoon bij iemand thuis liggen.”

Alle informatie vind je op de site van de start-up Creative Therapy

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet