Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Meetjeslandse kreken officieel erkend als natuurreservaat

vr 10 jan. - 5:48

Het krekengebied in het Meetjesland, van Assenede tot Sint-Laureins, is erkend als natuurreservaat. Dat betekent onder meer dat beheerder Natuurpunt extra geld krijgt van Vlaanderen om het gebied verder uit te bouwen. Enkele kreken waren eerder al erkend, nu zijn ontbrekende gebieden er aan toegevoegd.
Een kreek in Assenede in het Meetjesland
© Foto: Toerisme Meetjesland

De Vlaamse regering heeft nu een groot deel van het Meetjeslandse krekengebied erkend als natuurreservaat. Daardoor kan beheerder Natuurpunt extra werken uitvoeren om het gebied beter te beschermen. "We zijn erg blij met de erkenning. Het betekent dat we tot 80 procent van de middelen voor het beheer nu van Vlaanderen krijgen. Dat betekent dat we minder beroep moeten doen op giften. We hebben grote ambities. We willen de historische poldergraslanden nog beter beschermen. Dat is een soort biotoop die uniek is voor Vlaanderen, je kan het een beetje vergelijken met onze belforten. Het is Vlaams erfgoed.", zegt Wim Slabbaert van Natuurpunt.  

De soundtrack van de polder

De topprioriteit voor Natuurpunt is het weidevogelgebied. Wim Slabbaert: "In de Meetjeslandse kreken komt de grutto nog voor, dat is een zeldzame weidevogel die het erg moeilijk heeft. Het dier komt in Oost-Vlaanderen nog maar op twee plekken voor. We willen het leefgebied van de grutto nog beter beschermen door het waterpeil op sommige plaatsen te verhogen en ook door akkers in grasland om te zetten. Door de erkenning kan dat nu makkelijker. Bezoekers van de kreken zullen dat ook merken want het gezang van de vogel is uniek, het is de soundtrack van de polder. Die zal hopelijk in de toekomst nog vaker weerklinken."

Andere werken

Niet alleen het waterpeil zal hier en daar verder aangepast worden. De dijken in het gebied zullen ook beter beheerd kunnen worden met de extra centen. "En we kunnen nu ook nieuwe omheiningen zetten, die gaan maar 15 jaar mee en zijn op sommige plaatsen aan vervanging toe. Op andere plaatsen staan er nu nog geen", zegt Slabbaert nog.  

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet