Meisje van 11 in psychiatrie voor volwassenen in Gent
do 21 sep. - 6:35

Het parket van Oudenaarde liet eerder deze week een meisje van 11 colloqueren (gedwongen opnemen, nvr) in een psychiatrisch centrum voor volwassenen. Er was een zwaar incident in de instelling waar het meisje verbleef en de hulpdiensten moesten erbij gehaald worden. Er werd een bed gezocht in de kinderpsychiatrie voor het meisje. Maar er werd geen plaats gevonden, dus moest ze noodgedwongen naar een volwassen instelling. Ze verblijft er in afwachting van een betere oplossing.
"Veel geïnvesteerd in crisisinterventie"
"Het is niet de beste oplossing, daar is iedereen het over eens. Maar bij een noodsituatie, een crisis, waar de minderjarige gevaar loopt door psychische, emotionele en/of gedragsproblemen, is het belangrijk om hem of haar de kans te geven om beveiligd te worden", zegt Eric Schoentjes, afdelingshoofd kinder- en jeugdpsychiater van UZ Gent.
De afgelopen jaren heeft de overheid veel geïnvesteerd in crisisinterventiemogelijkheden voor geestelijke gezondheidszorg bij kinderen en jongeren, zegt Schoentjes. "Het gaat in eerste instantie om mobiele, ambulante interventies, waar kinderen en jongeren in een crisissituatie geholpen kunnen worden op de plaats waar ze verblijven, thuis of in de instelling. Ze hebben er baat bij om in de eerste plaats dààr ondersteund te kunnen worden. En dat betekent dat er minder middelen gegaan zijn naar plaatsen voor crisisopvang in de kinderpsychiatrie."
De regering heeft de sector voor geestelijke gezondheidszorg bij kinderen en jongeren een drietal jaar geleden opgeroepen om een deel van hun capaciteit beschikbaar te houden voor crisisopvang. "Per provincie gaat dat om 10 procent van de beschikbare capaciteit. Voor Oost-Vlaanderen betekent dit 7 crisisbedden. Die zijn bijna continu gevuld."
"Dat maakt dan, als we bij een volzetting een vraag krijgen, alternatieven moeten gaan zoeken. Dat kan dan gaan om mobiele of ambulante interventies, maar ook dus om een opname in de volwassen psychiatrie. Ik ben zelf niet verrast dat dat gebeurt, maar het is zeker geen schering en inslag."
"Niet investeren in meer bedden, maar wel in mobiele zorg"
Schoentjes is er persoonlijk geen voorstander van om het aantal crisisbedden voor kinderen en jongeren uit te breiden. "Ik vind het veel nuttiger om te investeren in die mobiele en ambulante zorg. Veel beter dan te investeren in de vaak dure hospitalisatieplaatsen."
Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block noemt de situatie in de krant heel spijtig. "We doen er alles aan om dit soort schrijnende situaties te vermijden. Maar het lukt niet altijd."
Schoentjes is het daarmee eens: "Ik vind dat een eerlijk antwoord. De Block heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de uitbreiding van het crisisaanbod, maar ook in andere programma's voor geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren."