Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Meningen verdeeld over Jan Fabre in Nieuwpoort

do 13 sep. - 10:21

De beschuldigingen tegen Jan Fabre zijn hét gespreksonderwerp aan zijn bekende kunstwerk in Nieuwpoort. De meningen van de kijkers zijn verdeeld maar voor iedereen blijft het een mooi kunstwerk. Het plein waarop het kunstwerk staat, heet officieus het "Jan Fabreplein". Burgemeester Geert Vanden Broucke van Nieuwpoort ziet voorlopig geen reden om het plein een andere naam te geven.

Kunstenaar Jan Fabre ligt onder vuur. 20 medewerkers en ex-medewerkers van zijn dansgezelschap Troubleyn zeggen in een open brief dat Fabre zich schuldig maakt aan vernederingen, pesterijen en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Fabre zelf heeft nog niet gereageerd. In Nieuwpoort staat één van zijn bekendste kunstwerken: "Searching for Utopia". Het is een reusachtige vergulde schildpad waarop Fabre zelf zit.

De kijkers reageren verdeeld: "Ik hoop dat de waarheid uitkomt", "De beschuldigingen zullen waar zijn", "Het moet onderzocht worden", "Het is nog niet bewezen en tot zo lang krijgt Fabre van mij het voordeel van de twijfel", "Er wordt overdreven met die #MeToo, soms uit wrok".

 

Voorlopig zie ik geen reden om het Jan Fabreplein een andere naam te geven

— Geert Vanden Broucke - burgemeester Nieuwpoort

Het kunstwerk van Fabre heeft al een lange lijdensweg achter de rug in Nieuwpoort. Oorspronkelijk stond het op de zeedijk maar het raakte er beschadigd. Vele kinderen gebruikten het als glijbaan. Het kunstwerk werd gerestaureerd en staat sinds enkele maanden op een plein. Dat kreeg de officieuze naam "Jan Fabreplein".

Voorlopig blijft die naam behouden, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke. "Je moet een keer eerlijk zijn: als je alle straten en pleinen moet gaan veranderen van kunstenaars die iets hebben uitgespookt, dan gaat er heel wat schoongemaakt moeten worden! En welke naam moeten we het dat dan geven ? Voorlopig is dat niet aan de orde. We moeten het onderzoek afwachten. We weten nog niet wat dat gaat geven".

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet