Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Merelbeke blijft waakzaam voor oude vliegtuigbommen

wo 8 mei - 10:46

Als er wegenwerken gepland staan in de buurt van het station van Merelbeke, dan komen de gemeentebesturen van Merelbeke, Melle en Gent iedere keer samen om een evacuatieplan op te stellen voor het geval dat er vliegtuigbommen gevonden worden uit WOII. Het laatste bombardement op het station dateert van 10 mei 1944 en toch is zo’n plan nog steeds nodig.
Wegenwerken Melle
© Foto: Radio 2

Het is nu 74 jaar geleden dat WOII eindigde. Ook in Merelbeke had  die oorlog een grote impact. Het station werd meermaals gebombardeerd. Voor het laatst in 1944. Die bommen kwamen dan vaak neer in de ruime omgeving van het station. Daarom komen de gemeentebesturen van Merelbeke, Melle en Gent bij alle wegenwerken in de buurt van het station samen om een evacuatieplan op te stellen voor het geval dat er een vliegtuigbom wordt gevonden.

Hoe evacueren?

“Als er wegenwerken gepland staan, dan worden de bewoners geïnformeerd over het feit dat de mogelijkheid bestaat dat er een bom gevonden wordt”, vertelt noodplanambtenaar Evy Nachtergaele. “We vertellen hen bijvoorbeeld om een pakket klaar te maken met daarin identiteitsgegevens, contactgegevens van familieleden, luiers voor de kinderen,… Maar daarnaast zit er in dat pakket ook een rode en een groene kaart. Die kaarten helpen bij de evacuatie. Op de groene kaart staat ‘Ik ben weg’, en dan kunnen we zien dat de bewoners hun huis al hebben verlaten. Op de andere kaart staat ‘hulp’,  dan weten we dat die mensen prioriteit hebben en dat we hen moeten helpen bij het verlaten van hun huis.”

“Voor de nieuwe inwoners van Merelbeke en Melle is zo’n brief misschien schrikken. Maar de mensen die hier al langer wonen weten al wel dat er in het verleden al eens bommen zijn opgegraven en dat ze niet bang moeten zijn.”

Risico

De kans dat er een bom gevonden wordt tijdens graafwerken bestaat. Maar toch er geen reden om bang te zijn vertelt Evy: “In 75 jaar is er heel weinig gebeurd met de resterende bommen. De inwoners weten dat het risico bestaat dat er een vliegtuigbom wordt gevonden, maar die kans is zeer klein. Er wordt bijna dagelijks gegraven. Maar we moeten ons wel met z’n allen voorbereiden.”

Nu de werken aan het station van Merelbeke zijn opgeschoven naar Melle, is de kans op het vinden van een bom ook minder groot.

Waarom Merelbeke en Melle?

Er zijn in het verleden al een aantal vliegtuigbommen gevonden in de buurt van het station van Merelbeke. Ook in Melle zijn er al een aantal gevonden. “De omgeving van Merelbeke is zwaar getroffen omdat Merelbeke tijdens de oorlog een vormingsstation was”, vertelt Katrien Arnaut van de dienst Archief van Merelbeke. “Van overal in het land kwamen er treinen naar hier. De geallieerden hebben dat opgemerkt en wilden daarom het station kapot maken. Ze zijn met vliegtuigen komen overvliegen en die hebben tapijtbombardementen gedaan. Daarmee is er een breed gebied rond het station gebombardeerd. En daarom vinden we vandaag ook ver van het station nog bommen.”

Nu nog steeds

Ook al is het laatste bombardement 75 jaar geleden, toch bestaat de kans nog steeds dat er bommen gevonden worden. “Er waren hele diepe kraters en putten in de omgeving van het station”, gaat Katrien verder. “Men wilde op korte tijd alles opruimen. Er moesten ook nieuw huizen gebouwd worden. Ik denk dat er toen heel snel putten gevuld zijn, zonder te weten dat er bommen onder lagen.”

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet