
radio2 ann&daan
Messy Chef Jelle maakt het favoriete gerecht van Tina Turner: Fried chicken uit Nashville
do 25 mei - 8:30

Dit heb je nodig
• 3 a 4kippendijen/onderbouten (zonder been)
• 1tl zout
• 200 ml karnemelk
• 1 tl cayenne
• 1 tl paprikapoeder
• 2 tenen look
• Engelse, gele mosterd
• 2 augurken
• 1 witte ui (zoet/zacht)
• 100 g zelfrijzende bloem
• 150 g aardappelzetmeel (of maïzena)
Voor de afwerking:
• 2 tl paprikapoeder
• 1 tl zout
• 1 tl lookpoeder
• 2t bruine suiker
• 2 tl cayennepeper
Zo maak je het
- Marineer bij voorkeur de kip één nachtje. Meng de kip met het zout, de karnemelk, de cayenne en paprikapoeder. Voeg 2 tenen look toe en zet opzij. De karnemelk zorgt ervoor dat de kip extra zacht wordt.
- Verwarm de friteuse op 160 graden.
- Neem een bord en doe daar het bakpoeder en aardappelzetmeel in. Haal de kip uit de karnemelkmarinade en wentel hem in de bakpoedermengeling. Druk goed aan en zorg dat elk stukje kip mooi bedekt is.
- Laat het netje/ bakje van de friteuse beneden staan (anders plakt het er direct aan). Laat de kip zacht zakken in de olie. Bak ongeveer 2 minuten.
- Haal de kip er uit en laat heel even rusten (het liefst op een rooster).
- Verhoog de temperatuur naar 190 graden en bak terug 2 minuten tot gaar en super krokant.
- Nu komt het trucje om de kip extra smaak en spice te geven. Neem een kom en doe daarin de paprikapoeder, lookpoeder, cayenne, suiker en zout. Neem met een pollepel wat frituurolie (een volle lepel) en giet dat bij het kruidenmengsel. Opgelet, warm uiteraard.
- Roer goed door elkaar en dop de kip kort na het bakken daar in. Laat even uitlekken.