Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 ann&daan

radio2 ann&daan

Met de fiets naar school: met deze tips doe je het veilig!

Erop uit

aha

do 7 sep. - 2:00

Fietsen is leuk, gezond en goed voor het leefmilieu. Toch is het voor ouders niet altijd vanzelfsprekend om hun kinderen met de fiets naar school te sturen door het drukke verkeer. Nochtans leren kinderen het verkeer alleen meer goed inschatten als ze er ook regelmatig zelf aan deelnemen, zeggen experts. De boodschap aan de ouders: fiets met je kinderen mee naar school en wijs ze telkens opnieuw op de risico's.
Margaux van de Regio op de fiets
© Radio2

Fietsen is goed voor kinderen, maar goed uit je doppen kijken in het verkeer is de boodschap van verkeersdeskundigen. Om fietsgedrag te verzoenen met verkeersveiligheid neemt de overheid verschillende initiatieven. Zo zijn alle schoolomgevingen in België een zone 30. En kinderen jonger dan 9 jaar mogen altijd op de stoep fietsen, zelfs als er een fietspad is.

In tegenstelling tot wat men soms denkt, raken kinderen vooral betrokken bij een verkeersongeval omdat ze zélf afgeleid zijn, niet de autobestuurders.

Vroeg geleerd...

Om van kinderen goede en zelfstandige fietsers te maken, begin je best vroeg. Jonge kleuters doen op de loopfiets ervaring op en krijgen evenwichtsgevoel. Zo maken ze gemakkelijk de overstap naar de gewone fiets. Steunwieltjes zijn af te raden. Je leert er niet mee fietsen net omdat ze er het belangrijkste aspect van verwaarlozen: het evenwicht. 

Eens je kinderen zelfstandig kunnen fietsen, laat je ze oefenen op het trottoir of op een andere plek met weinig of geen gemotoriseerd verkeer. Samen met de ouders ondernemen ze dan de eerste fietstochtjes op de weg. 

Gebruik de fiets zoveel mogelijk als dagelijks verplaatsingsmiddel. Hoe meer ervaring het kind opdoet in de openbare ruimte, hoe beter het in staat is om als fietser complexe verkeerssituaties te interpreteren. 

Geef tips (bijvoorbeeld: "let op autodeuren die plots kunnen opengaan") en blijf die herhalen! Vertel het kind keer op keer dat het aandachtig moet zijn als het met de fiets rijdt en zich niet mag laten afleiden. In tegenstelling tot wat men soms denkt, raken kinderen vooral betrokken bij een verkeersongeval omdat ze zélf afgeleid zijn, niet de autobestuurders.

En dan naar school met de fiets!

Margaux van de Regio op de fiets

Margaux van de Regio op de fiets

Het moment waarop kinderen alleen naar school kunnen fietsen, verschilt van kind tot kind – en van route tot route. In een rustige omgeving zal een kind er eerder aan toe zijn om de route zelfstandig te fietsen. Maar ook een drukkere omgeving kan voor een ervaren fietsertje geen probleem vormen. En ervaring krijg je door zoveel mogelijk te oefenen! 

Wat kan je doen als ouder? 

  • Een fietshelm dragen. Een helm verhoogt de veiligheid van de fietser aanzienlijk. 
     
  • Stippel een veilige route uit. De schoolverzekering verzekert het normale traject tussen thuis en school. Dat hoeft dus niet de kortste weg te zijn.​
     
  • Heeft je kind, tussen ongeveer 10 en 12 jaar, voldoende fietsvaardigheid om zelfstandig naar school te fietsen? Verken de route dan (meermaals) samen vooraf en bespreek de gevaarlijke punten en maak eventueel precieze afspraken: hier altijd stoppen, daar oversteken, ...

Wat kan de school doen?

  • Een fietspool organiseren: kinderen fietsen daarbij onder begeleiding van een volwassene in een groepje naar school. Om te kunnen fietspoolen, moeten de kinderen voldoende fietsvaardig zijn om op de openbare weg en in groep te kunnen fietsen. 
     
  • Nodig een fietsmeester uit. Samen met de leerkracht geeft hij praktische fietstips aan de leerlingen. Alle info over de Fiestmeester vind je op zijn site. 
     
  • Met de hulp van Mobiel Vlaanderen kunnen scholen zelf een schoolroutekaart opstellen. Die geeft de meest veilige schoolroutes aan. ‘Fietsen’ staat centraal, maar men kan er ook wandelroutes, openbaarvervoerfaciliteiten en duurzame parkeeropties (bv. carpoolzone, kiss-and-ride) in de schoolomgeving in opnemen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet