Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

 • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Met deze 8 tips koop en verkoop je veilig op tweedehandsplatformen

za 30 apr. - 6:36

De Inspecteur krijgt geregeld verhalen van mensen die opgelicht worden via zoekertjesplatformen zoals Marketplace, 2dehands.be of Vinted. Met deze tips beperk je het risico om een malafide koper of verkoper tegen te komen.

Als je spullen koopt of verkoopt via zoekertjeswebsites doe je er goed aan om de tegenpartij een klein beetje te onderzoeken. Ga niet zomaar in op een interessant aanbod. En lees zeker deze tips van De Inspecteur. 

8 gouden tips om veilig te kopen of te verkopen

 • Bekijk het profiel van de verkoper of koper. Als je met iemand een verkoop wil regelen, zoek je die persoon best eens op via het internet. Als je er gegevens van terugvindt of een Facebookpagina of afbeelding, kan het helpen om in te schatten met wie je te maken hebt. Kijk ook op het tweedehandsplatform naar het van die persoon. Zo zie je of die wel vaker spullen koop of verkoopt en of die positieve commentaren krijgt.
   
 • Vraag gegevens van de verkoper of koper. Je kunt altijd vragen om een telefoonnummer uit te wisselen om wat extra zekerheid in te bouwen. 
   
 • Blijf altijd op het verkoopplatform zelf om afspraken te maken en om de verkoop af te ronden. Oplichters vragen vaak om de conversatie verder te zetten via e-mail. Ze halen je op die manier weg van het beveiligde platform met als doel je naar een valse betaalwebsite te lokken, of een valse website van een koeriersbedrijf zoals DHL of DPD. Als het gesprek over de verkoop niet meer op het platform gebeurt, kan dat platform ook niks doen om de oplichters te traceren en te blokkeren. 
   
 • Betaal indien mogelijk op het platform zelf. Op Vinted en 2dehands.be kan je betalingen doen binnen het platform. Het systeem beschermt zowel de koper als de verkoper. Je maakt eerst een betaalprofiel aan binnen het platform. 
   
 • Als het kan, stuur goederen op zonder de tussenkomst van een extern koeriersbedrijf. Op Vinted bijvoorbeeld kan je goederen op een veilige manier opsturen met verzendetiketten van het platform zelf. 
 • Nog beter: spreek persoonlijk af en betaal contant. Zo weet je met wie je te maken hebt en wat je koopt. Spreek je liever niet af bij je thuis, opteer dan voor een publieke plaats. Neem bij voorkeur nog iemand mee.
   
 • Maak op voorhand duidelijke afspraken over de prijs, de levering en de garantie. Doe dat via de telefoon. Een betrouwbaar persoon heeft hier doorgaans geen moeite mee. 
   
 • Let op met kopers/verkopers uit het buitenland. 
   

Wat als je het slachtoffer bent van fraude? 

Als je je betaalgegevens hebt doorgegeven, moet je een aantal stappen ondernemen: 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet