
radio2 middag in oost-vlaanderen
Methodescholen in de lift in Oost-Vlaanderen
ma 2 sep. - 11:14
In Oost-Vlaanderen zijn er de voorbije vijf jaar ruim 2.100 leerlingen bijgekomen in het methode-onderwijs. Freinet-, Steiner-, Dalton- en Montessorischolen worden steeds populairder. “Dat komt omdat ouders steeds bewuster op zoek gaan naar wat hun kinderen nodig hebben”, klinkt het bij directeur Joris Van den Eynde van De Kleine Okapi in Aalst.
Verschillende leeftijden door elkaar
De Kleine Okapi in Aalst noemt zichzelf geen methodeschool, maar ook zij werken volgens een eigen systeem. Zo zijn er slechts vijf klassen voor alle leerlingen van de kleuter- en lagere school. Dat wil zeggen dat ze telkens per twee jaren samen zitten. “Die kleinschaligheid zorgt ervoor dat iedereen elkaar kent, zowel de leerkrachten als leerlingen. Hier spelen de allerkleinsten ook met de allergrootsten”, vertelt directeur Joris Van den Eynde.
Zoals thuis
Ook bij De Kleine Okapi staat zelfstandigheid voorop. “We hebben bijvoorbeeld geen schoolbel of rijen. Kinderen komen meteen naar de klas. Het is eigenlijk een beetje zoals thuis. We zetten ook heel hard in op samenzijn”, gaat Joris Van den Eynde verder.
Maar het gaat verder dan dat, weet juf Kate ons te vertellen: “We proberen heel veel rekening te houden met de leefwereld van de leerlingen. Alles is hier net een beetje losser, we kijken echt naar wat het kind in kwestie nodig heeft. Als het voor hen beter werkt om op de gang te leren of op een kussen, dan is dat voor ons geen probleem. Ze mogen bijvoorbeeld ook naar de wc zonder hun vinger op te steken.”
Rustiger
Ook de leerlingen zijn positief. “Het is hier veel rustiger dan op mijn vorige school”, vertelt Johan. “Mijn vorige klasgenoten waren heel luid en dan wat het moeilijk om rustig te werken. Hier kan dat wel.”
“Ik zit al twee jaar op deze school en ik ben hier heel tevreden”, vult Jona aan. “Op mijn vorige school werd ik gepest en dat gebeurt hier niet. Ook de leermethodes van deze school vind ik veel fijner. Hier wordt je bijvoorbeeld aangezet met een contractje. Dan mag je kiezen waaraan je werkt op welke dag. De dingen moeten op het einde van de week klaar zijn, en niet op het einde van de dag.”