
radio2 wijs
Michaël Vandroogenbroeck over spaargeld: "Zelfs met 1000 euro kan je investeren in vastgoed"
do 12 nov. - 6:56

We sparen allemaal heel veel. Twee op drie Belgen spaart 326,50 euro per maand. "Kunnen sparen is natuurlijk een luxe, niet iedereen kan zomaar geld opzij zetten. Het is ook iets wat je niet echt op school leert, hoe je met geld moet omgaan", steekt Michaël van wal.
"Nu, thuis je spaargeld in een enveloppe bewaren, dat zou ik niet doen. Dan is een spaarboekje een betere optie. Het is superveilig. Net zoals thuis in een enveloppe kan je altijd aan je geld. En niet onbelangrijk, je bent beschermd tot 100.000 euro. Als je bank toch failliet zou gaan, zie je je geld zeker nog terug."
"Wat niet iedereen beseft is dat je bij spaarboekjes ook geld verliest. Je krijgt geen rente, terwijl het leven wel duurder wordt. Uit berekeningen blijkt dat je jaarlijks 2 procent verliest van je spaargeld in waarde. Heb je 50.000 euro op je spaarboekje staan, verlies je jaarlijks eigenlijk 1000 euro. Je geld verdampt eigenlijk gewoon."
"Je kan perfect ook met 1000 euro in vastgoed investeren"
Wat kan je met je geld doen zodat het meer opbrengt dan het op een spaarboekje te zetten? "Veel mensen hebben dit jaar geïnvesteerd in hun huis, in plaats van op vakantie te gaan, en daar heb je iets aan op korte termijn. Maar ook op langere termijn, want de waarde van je huis zal erdoor verhogen."
Je kan perfect ook met 1000 euro in vastgoed investeren, met zogenoemde 'papieren bakstenen'. "Dat zijn vastgoedaandelen op de beurs van vastgoedbedrijven. Die bedrijven verhuren bijvoorbeeld winkelcentra en kantoren of investeren in rusthuizen. Zo kan je eigenlijk aan een veel lager bedrag hetzelfde doen als mensen die zelf bouwen of investeren in vastgoed."
"Spreid je risico's wanneer je aandelen koopt"
Je kan je geld ook investeren in aandelen. "Vaak is dat een verstandige manier, en gemiddeld brengt het meer op dan een spaarboekje. Al houdt het natuurlijk in dat je iets meer risico neemt." Iemand daarover kan meespreken is acteur Jacques Vermeire. "Op mijn 22ste ben ik voor het eerst beginnen te investeren in aandelen", vertelt Jacques. "Simpelweg omdat mijn lievelingsvak op school economie was. Ik ben begonnen met aandelen en obligaties, en daarna ook met pensioensparen. Ik zou het iedereen aanraden, maar je moet natuurlijk wel voorzichtig zijn. Ik heb vooral geleerd dat je je risico's moet spreiden." Daar staat ook Michaël Vandroogenbroeck Jacques in bij. "Je moet je eieren in zoveel mogelijk mandjes leggen om de grote risico's te omzeilen."
Er zijn ook alternatieve investeringen zoals oldtimers, wijn of strips. "Dat koop je met de doelstelling om het later aan een hogere prijs te verkopen. Maar intussen brengt het natuurlijk niets op. Dat is ook een gok dat je waagt natuurlijk, want je gaat er dan vanuit de prijs later effectief hoger zal zijn."