
de inspecteur
Mmmm… nonnenbillen!
vr 20 mei - 9:12

Ze hebben heel wat fans, die sponzige rechthoekige snoepjes in roze en wit. Engelstaligen kennen ze als marshmallows, wij Vlamingen hebben er heel wat verschillende namen voor: nonnenbillen, meiskesvlees, slappe Jan... Maar nog het vaakst ‘speksnoep’…
De lekkerste?
De tijd dat het speksnoep enkel artisanaal gemaakt werd met het slijm uit de wortel van het Kaasjeskruid (jawel!) ligt zo goed als achter ons. Tegenwoordig rollen de meeste spekken van de lopende band in een fabriek.
De Inspecteur kocht vijf merken in evenveel supermarkten, en liet de snoepjes proeven door zijn honderdkoppige smaakpanel. Dit werd hun Top 5:
- Delhaize – 5,45 euro/kg
- Carrefour – 4,97 euro/kg
- Sugarland (Lidl) – 3,30 euro/kg
- Haribo – 8,25 euro/kg
- Boni (Colruyt) – 4,38 euro/kg
Zoet!
Isabelle Sioen van Food 2 Know vergeleek de samenstelling van de vijf merken, en merkte dat het eigenlijk telkens op hetzelfde neerkwam: “Vooral suikers, suikers en nog eens suikers - gemiddeld zo’n 70 g per 100 g!”
De producenten zouden de spekken kunnen maken met gewone suiker (sucrose uit suikerbieten), maar ze kiezen voor een mengeling van verschillende suikers. “Fructose- of glucosestroop bijvoorbeeld. Die wordt dan niet op de ‘natuurlijke’ manier gewonnen uit suikerbieten, maar op een chemische manier, uit bijvoorbeeld zetmeel. Zo kunnen ze dus ook suikers halen uit graan zoals tarwe of mais.”
Die andere vormen van suiker hebben enkele belangrijke voordelen voor de producenten: “Ze zijn goedkoper, langer houdbaar en ze hebben een nóg hogere zoetkracht dan gewone suiker. Maar ze zijn daarom helaas niet gezonder.”

En verder…
Behalve veel suiker bevat zo’n speksnoepje ook aroma's en de kleurstof karmijn (je weet wel, van die gemalen luisjes). In Antwerpen noemen ze het ‘Antwerps spek”, en er zit effectief ook wat varken in: "De gelatine die de boel bijeen houdt wordt gemaakt van varkensvel en -beenderen".
De samenstelling is telkens ongeveer gelijk, dus volgens Isabelle Sioen maakt het voor je lijf niet echt uit welk merk je eet. “Delhaize en Lidl bevatten iets meer suikers dan de anderen, en Delhaize bevat ook iets meer vet dan de rest. Niet veel hoor – in totaal 1% - maar het zou wel eens het geheim van de winnaar kunnen zijn, want de proevers vonden de textuur beter.”
De supermarktketens geven de producenten van hun huismerken niet graag prijs, maar Isabelle merkte toch opvallende gelijkenissen: “Het zou me niet verbazen als de spekken van Carrefour, Haribo en zelfs Boni uit dezelfde fabriek komen. De ingrediëntenlijst is eigenlijk nagenoeg identiek, de prijs daarentegen...”