Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Moestuinproject in Melle, Merelbeke en Oosterzele

wo 10 jan. - 11:49

In Merelbeke is vandaag een opvallend project rond moestuinen gelanceerd. In verschillende deelgemeentes worden 35 identieke moestuintjes aangelegd die bewoners onderhouden. De tuintjes zijn observatiepunten en zullen drie jaar bestaan.

Het project wil nagaan welke invloed het landschap heeft op de biodiversiteit. Om dat te weten te komen, worden dus 35 moestuintjes van één vierkante meter aangelegd. In de tuintjes zullen volgens een vast schema een tiental gewassen staan, zoals prei, radijs en aardbei.

'Citizen Science'

Het unieke aan dit project is dat de inwoners van Lemberge, Gontrode, Landskouter en Gijzenzele een belangrijke rol spelen. De bewoners die de tuintjes onderhouden, mogen de opbrengst voor zichzelf houden.  Ze krijgen van het ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, alle materiaal dat nodig is. In ruil daarvoor verwacht het ILVO wel een heleboel informatie terug. Er wordt informatie verzameld over de grootte en de kwaliteit van de gewassen, maar daarnaast is ook de aanwezigheid van insecten of aantastingen van belang. Alle informatie wordt bijgehouden in een logboek.

 

Inwoners van Lemberge, Gontrode, Landskouter of Gijzenzele die willen meewerken aan deze vorm van burgerwetenschap, kunnen mailen naar frederik.gerits@ilvo.vlaanderen.be. Op 31 januari vindt een infovergadering plaats.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet