
de inspecteur
Moet ik de huur van mijn kot nog betalen? Universiteiten nemen maatregelen en hopen dat privé-verhuurders volgen
di 31 mrt. - 7:38

Als gevolg van de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, verblijven veel studenten op dit moment thuis en volgen ze online les. Studentenkamers staan dan ook leeg, maar de huurprijs blijft doorlopen. "De huidige maatregelen vormen geen overmachtsituatie die het huurcontract beëindigt. De contracten blijven dus doorlopen, ook als studenten thuis verblijven", zegt de rector van KU Leuven Luc Sels.
Ik roep privé-eigenaars op om indien mogelijk ook de huurprijs te verlagen
Toch wil de universiteit de studenten tegemoetkomen door de huurprijs van de volgende huurmaand, die loopt van 15 april tot 15 mei met de helft te verlagen. "Voor heel wat mensen zijn het financieel moeilijke tijden, we hopen dat we met deze maatregel gezinnen en studenten die het financieel iets moeilijker hebben, kunnen helpen. Voor de KU Leuven gaat het om zo'n 5.500 kamers, maar er zijn natuurlijk veel meer studenten in Leuven en Kortrijk. Daarom roepen we de privé-eigenaars op om hun huurprijzen ook te verlagen als dat voor hen mogelijk is."
Solidariteit
Ook aan studenten en gezinnen voor wie de huurprijs geen probleem is, wordt solidariteit gevraagd. "We nodigen studenten en families die wat financiële ruimte hebben ook uit om uitgespaarde huur geheel of gedeeltelijk te doneren aan andere studenten en gezinnen die het minder breed hebben. Een andere optie is om het geld te storten ten voordele van het cruciale onderzoek naar COVID-19 aan de KU Leuven en UZ Leuven. Want samen maken we het verschil maken, nu meer dan ooit", besluit Sels.
Andere Vlaamse universiteiten
Aan de UGent geldt dezelfde maatregel. Ook daar zullen ouders die een kot huren bij de universiteit de komende maand maar de helft van de prijs moeten betalen. Hoe het na april verder moet wordt ook bij hen nog bekeken.
De Universiteit van Antwerpen pakt het anders aan voor haar eigen koten, al heeft de UA maar weinig studentenkoten in eigen beheer. Bij hen kunnen studenten die besloten hebben terug naar huis te gaan hun huur opzeggen zonder vergoeding. Als ze dan willen terugkomen in juni voor de examens of in september voor het nieuwe academiejaar kunnen ze hun contract gewoon terug starten.
De VUB heeft beslist om voor de koten die het in eigen beheer heeft een huurvrijstelling te geven van één maand. Die vrijstelling geldt zowel voor studenten die terug naar de ouders zijn vertrokken, maar ook voor studenten die in hun kot blijven. Vaak gaat het dan om buitenlandse studenten die studeren aan de VUB en niet opnieuw naar hun thuisland reizen.
De Universiteit Hasselt heeft geen koten in eigen beheer en roept, net als de andere universiteiten, privé-verhuurders vooral op om solidair te zijn. Studenten die financieel echt in de problemen komen, kunnen altijd aankloppen bij de sociale dienst van hun universiteit.