
de inspecteur
Moet je een parkeerboete of -retributie betalen?
wo 11 mrt. - 7:30

Als je onwettig parkeert of op plekken waar borden staan die het verbieden, krijg je een boete van de politie.
Als je je schijf fout gebruikt of weigert/vergeet geld in de parkeermeter te stoppen, dan krijg je een retributie van het parkeerbedrijf. Een retributie is eigenlijk een taks omdat je niet hebt betaald om op die plek te mogen staan.
De parkeerbedrijven voeren trouwens enkel uit. Het is de stad die beslist wat de regels zijn rond parkeren. De tarieven dus, de duur, de plaatsen waar wel of niet betaald moet worden. Het parkeerbedrijf krijgt van de stad enkel de autoriteit om het parkeerbeleid te bewaken. Een stad kiest dus een parkeerbedrijf om de controles te doen. Die keuze maakt de stad op basis van offertes, nadat de verschillende bedrijven voorstellen hebben gedaan aan de stad.
Daar staat dan bijvoorbeeld in hoeveel percent het parkeerbedrijf ontvangt voor het werk dat ze doen. Laat het wel duidelijk zijn dat parkeerwachters niet meer verdienen door meer bons te schrijven. Het parkeerbedrijf doet enkel de controles en de inning dus, het overgrote deel van het geïnde bedrag vloeit naar de stad.
Retributie betwisten?
Je retributie betwisten kan je doen in een parkeershop (zoek best even op de website van jouw stad of gemeente waar je die shop kan vinden) ofwel doe je dat online. Er staat op je retributieticket een website waar je meteen kan zien waar je klacht kan indienen. Je legt dan kort uit wat je probleem is, krijgt nadien dan bevestiging dat het goed ontvangen is en een antwoord of je betwisting correct is of niet.
Als de automaat bijvoorbeeld niet werkt, wordt de bon geannuleerd. Of je hebt een ticket gelegd achter de ruit, maar het is op de grond gevallen en je kan bewijzen dat je één had, dan zal het in het voordeel van de automobilist worden geannuleerd.
Maar als je natuurlijk geen reden hebt en de herinneringen komen terug en je betaalt niet, dan komen er kosten bij. Net zoals bij je energie- en telecomfactuur dus. Als het parkeerbedrijf de inning mag doen, sturen zij de aanmaningen. Als de stad het zelf wil innen, sturen ze je een dwangbevel. Blijf je weigeren dan zal je zaak voor de vrederechter komen.