Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Moet je herfstbladeren vegen voor je deur?

consument

do 19 okt. - 4:38

Je kan deze dagen niet naast de herfstbladeren kijken. Al liggen ze nu vooral op de grond en hangen ze niet meer aan de bomen. Mag je dat zo laten? Of moet je vegen voor eigen deur? Net zoals bij sneeuw in de winter?
herfstbladeren
© Pexels

Sneeuw en ijzel zijn glad en riskant voor valpartijen, dat weet iedereen. Maar herfstbladeren kunnen ook voor gevaar zorgen, afhankelijk van de hoeveelheid en neerslag..

Check het reglement van je gemeente

Er is geen algemene regel over het opruimen van herfstbladeren. Je kijkt dus best online de lokale politieverordening van je gemeente na. Daarin staat altijd een rubriek rond het net houden van voetpaden, wegbermen en dakgoten.

“De rubriek wordt bijna altijd heel algemeen gehouden", zegt Jan Nolf. "Er staat dat je de stoep 'rein moet houden'. Het heeft geen belang of het om modder, bladeren, takken gaat. Het kan ook een pot mayonaise zijn die in scherven uiteen spatte voor je deur." 

Het is vooral een kwestie van goed burgerschap en respect voor je buur

— Jan Nolf, oud-vrederechter

Voetpad net houden, is een burgerplicht

Op de website van de gemeente Schilde leest Jan bijvoorbeeld dat "bladeren geen afval zijn, en je ze op de meeste plaatsen gewoon mag laten liggen”. Al is het wel "aangewezen om het blad op te ruimen. Denk hierbij aan een voet- en fietspad."

De gemeente geeft in dit geval een vriendelijk advies, maar verder op de website blijkt het – net zoals overal - een uitdrukkelijke ‘plicht’ volgens het politiereglement (art. 1.3) om ‘het voetpad, het fietspad de wegberm en de straatgoot rein te houden.’

“Op die regel staan GAS-boetes", zegt Jan. "Je kan beboet worden als je het voetpad voor je deur niet net houdt. Al wordt de regel zelden toegepast voor herfstbladeren."

Het is volgens Jan Nolf vooral een kwestie van goed burgerschap en respect voor je buurt. "Het maakt niet uit of het bladeren zijn uit je eigen tuin, die van de buurman of van bomen van de gemeente. Opruimen is de boodschap in geval van risico. ‘Rein houden’ betekent dus niet fanatiek poetsen, maar het vermijden van gevaar voor valpartijen.”

Bewoner is verantwoordelijk

Het opruimen is de verantwoordelijkheid van de bewoner, dus niet van de eventuele verhuurder.

Bij appartementsgebouwen is meestal uitdrukkelijk voorzien dat het de bewoner is van de gelijkvloerse verdieping die de stoep netjes houdt. Maar ook de vereniging van mede-eigenaars. Bij leegstaande gebouwen en onbebouwde percelen ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar.

Geen voetpad voor de deur? Ook daar moet de bewoner de straat rein houden, over een breedte van anderhalve meter vanaf de gevel

— Jan Nolf, oud-vrederechter

Bladafval mag niet in de goot

Maar wat met de hoop bladafval die achterblijft? “Herfstbladeren mag je niet zomaar naar een afvoerputje vegen of op de hoek van de straat ophopen bij een openbare vuilnisbak", zegt Jan Nolf. "Het wordt in heel wat steden en gemeenten een goede gewoonte om bladkorven- of containers ter beschikking te stellen waar elke bewoner zijn afval in kwijt kan. Is die optie er niet, dan stop je herfstbladeren in de gft-bak of -zak."

Tot slot: wat als je dakgoot verstopt raakt door herfstbladeren? "Heel simpel: je moet als eigenaar zelf je dakgoot proper houden. Het maakt dus niet uit van waar de bladeren komen", zegt Jan Nolf.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet