Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Mondeling examen? Ga proper en niet te schaars gekleed

do 20 jun. - 10:42

Het is een ongeschreven regel aan hogescholen, universiteiten en middelbare scholen: wie mondeling examen doet, heeft een verzorgd voorkomen, met aangepaste kledij en het nodige respect. Weinig studenten twijfelen eraan, maar voor anderen moet de kennis toch wel primeren. Voor een prof is het in ieder geval aangenamer, horen we aan de Gentse universiteit.
rij studenten examen

Indruk maken

Een studente die haar thesis komt verdedigen heeft toch iets deftigs uit de kleerkast gehaald: "Ik wil toch wel een beetje mijn best doen om indruk te maken. De inhoud is wel van belang, maar een mooie verpakking kan toch ook wel invloed hebben. Uit respect voor de prof wil je toch wel je best doen om er goed uit te zien, ook al vragen de professoren daar niet om."

Een student komt in de bib studeren in korte broek, t-shirt en sportschoenen: " Ik doe hetzelfde bij een schriftelijk examen, want het is toch van belang dat je je op ’t gemak bent. Dan kan je rustiger nadenken. Bij een mondeling examen zou ik toch wel een betere indruk willen geven, een beetje chiquer, maar het zou toch ook iets moeten zijn waarin ik me goed voel."

Een studente komt naar het mondeling examen met een grijze jeansbroek en een zwarte bloes: "Dat is voor mij wel deftig, want ik draag in mijn vrije tijd vooral band-shirts, t-shirts van muziekgroepen. Ik ben niet voor kleedjes of rokken, ik vind dat niet comfortabel. Ik vind trouwens dat een professor niet moet afgaan op de kledij, maar wel op de kennis. Ik als prof zou het ook wel toffer vinden als ik iemand voor mij heb die er mooi uitziet, maar ik denk dat de profs al genoeg ervaring hebben en professioneel genoeg zijn om er eigenlijk geen aandacht aan te besteden en bij de focus te blijven.

Iemand die vroeger studeerde aan de Gentse universiteit en er nu werkt: "bij een mondeling examen zal het onbewust wel een rol spelen, hoe iemand eruit ziet. Maar het zal geen invloed hebben op de slaagkansen, wel de inhoud van de antwoorden. Dus: hoe korter het rokje, hoe meer punten: klopt niet. Bij mondelinge examens probeerde ik er toch piekfijn uit te zien, met hemd en pak. Soms een das, als het om een prof ging die daar wel gevoelig voor was.

Jarenlange gewoontes

Er staat geen dresscode in het reglement van de Gentse universiteit, of van de Hogeschool Gent. Maar studenten kleden zich automatisch iets deftiger dan anders als ze naar een mondeling examen gaan. In het middelbaar krijgen leerlingen al die raad, en ze nemen die mee als ze verder studeren. De verhalen van vroeger doen vandaag niet meer de ronde. Toen was van van sommige professoren geweten dat ze liever een student in pak met stropdas voor zich hadden, of een studente met een kort rokje of een décolleté. 

Koen Ponnet professor in de mediapsychologie: "Ik let er wel op hoe de studenten binnenkomen op het mondeling examen. Wie een mooi voorkomen heeft en deftig gekleed is, die heeft streepje voor. Dan bedoel ik dat de kledij proper moet zijn, niet te chique, maar wel kledij waaraan je ziet dat de student weet wat zijn/haar rol en taak zijn. We zien studenten heel veel gedurende het hele academiejaar. Als ze dan op het examen binnenkomen kan het verschil zó groot zijn, dat je denkt: 'hoe loop jij er nu bij'? Een student moet zich ook niet té opzichtig kleden, dat is ook niet altijd positief. Een student moet vooral dragen waarin ie zich goed voelt, maar moet er wel op letten dat het niet te slordig is.

Voorkomen speelt toch wel een rol

Professor Koen Ponnet: "Wij zien heel veel studenten kort na elkaar, per student is dat meestal twintig minuten. Als een student niet goed uit zijn of haar woorden raakt, dan zijn we ook soms eens afgeleid, en kijken we ook eens naar andere zaken. En dan is een deftige of neutrale kledij zeker gepast. Als je heel zeker bent van je stuk kan je misschien atypisch gekleed komen, maar dat zijn uitzonderingen. Het zou zeker de punten kunnen beïnvloeden, in gunstige zin. Het beïnvloedt de perceptie en kan bijdragen tot een aangenamer beoordeling. Ik had ooit een studente die redelijk schaars gekleed naar het mondeling examen kwam. Toen was ik niet positief beïnvloed. Dan moet ik mij ook iets meer concentreren op de vragen zelf. Ze was wel geslaagd voor dat examen."

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet