Mooi maar giftig: hoe gevaarlijk is een kerstster voor kinderen en huisdieren?

Het is een plantje dat veel verkocht wordt rond de feestdagen: de kerstster. Je herkent de kamerplant aan zijn felrode (of soms witte) bladeren, die lijken op een bloem. "Ze behoren tot de familie van de wolfsmelkachtigen. Als je de bladeren aftrekt, komt er een wit sap vrij. Dat sap kan irritatie geven op de huid, maar vooral in de ogen", aldus professor Dominique Vandijck van het Antigifcentrum.
Je moet ook opletten dat het niet in je mond terechtkomt. "Je tong kan dan gaan zwellen. Als je het sap inslikt, kan het ook misselijkheid veroorzaken." Toch is paniek niet nodig: "Een vergiftiging door een kerstster geeft ongemakken, maar is wel relatief onschuldig. We maken ons bij het Antigifcentrum hier niet zo veel zorgen om", zegt Vandijck.
Een vergiftiging door een kerstster geeft ongemakken, maar is wel relatief onschuldig
Gulzige honden
Huisdieren bijten wel eens aan de kerstster. Maar het Antigifcentrum stelt gerust: “Problemen bij huisdieren zien we vooral bij honden. Zij zijn gulziger dan katten en gaan vaak een grotere hoeveelheid sap binnen krijgen. Het is ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen een hond van 5 kg of 30 kg. Een hond die het sap van een kerstster binnenkrijgt, kan symptomen vertonen van misselijkheid en braken. Maar doorgaans ook zonder blijvende gevolgen."
Kerstster vs. kerstroos
Veel mensen verwarren de kerstster met een kerstroos. Die tweede is een pak minder onschuldig. Al zal je een kerstroos niet zo snel tegenkomen binnenshuis, het is namelijk een tuinplant. "Een kerstroos geeft mooie felwitte of paarse bloemen en gaat in december heel mooi bloeien. Ze bevat hartglycosiden en als je daar van eet, kan dat gevaarlijke hartritmestoornissen geven. Als we zo’n oproep binnenkrijgen bij het Antigifcentrum, dan sturen we de mensen meteen door naar het ziekenhuis voor observatie. Gelukkig komen dergelijke ongelukken niet zo vaak voor", besluit Vandijck.
Sowieso is het altijd een goed idee om het nummer van het Antigifcentrum in je telefoon te bewaren: 070 245 245.