Mussenkolonies krimpen voor het eerst in Limburg
di 9 apr. - 8:53

Onze provincie vormt, met haar landelijke karakter en heel wat kleine boerderijen en stallen, een goede habitat voor de huismus. Daarom kan je in Limburg al jaren de meeste grote mussenkolonies vinden. Kolonies worden gevormd door verschillende koppels die samen broeden. Hoe groter een kolonie, hoe groter de kans op voortplanting en overleving.
Gevarenzone
Toch doet de mus het in Limburg dit jaar opvallend slechter. "Aan de eerste resultaten kunnen we zien dat de mus in heel Vlaanderen achteruit gaat", zegt Inge Buntinx van Vogelbescherming Vlaanderen. "Maar voor het eerst tellen deelnemers minder grote kolonies dan middelgrote kolonies in Limburg. Dat betekent dat meer kolonies in de gevarenzone dreigen terecht te komen, of zelfs dreigen uit te sterven. Vanaf minder dan vijf koppels per kolonie spreken we van die gevarenzone."
Minder struiken en hagen
Ondanks de gunstige habitat die onze provincie vormt, gaat de mus dus toch achteruit. "Meer en meer mensen doen hagen en kleine struiken weg uit hun tuin, en mussen vertoeven daar graag", vertelt Buntinx. "Ook het te proper houden van de tuin, bijvoorbeeld het gras te kort maaien, is niet goed. Meer kruiden en struiken in de tuin plaatsen is dus een oplossing, en ook voor meer broedplaatsen zorgen. Het plaatsen van nestkastjes kan helpen."
Meer kansen
Volgend jaar wordt er voor de 20ste keer geteld. Dan kan Vogelbescherming Vlaanderen een analyse van de laatste twee decennia maken. "We kijken vol spanning naar volgend jaar om te zien of de mussen nog steeds achteruit gaan. En we hopen dat de soort meer kansen krijgt."
Iedereen die afgelopen weekend meedeed aan dat mussentelweekend kan nog de hele week het telformulier van Vogelbescherming Vlaanderen online invullen.