Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Muziekverantwoordelijke Luc Tirez over de muziek op Radio 2: "We krijgen wekelijks meer dan 100 nieuwe nummers toegestuurd en we beluisteren alles"

do 3 sep. - 10:30

Misschien heb jij je het ook al afgevraagd: wie kiest de muziek op Radio 2? Of hoe kan mijn neefje, die een bandje heeft, zijn liedjes op Radio 2 gedraaid krijgen? Luc Tirez is de muziekverantwoordelijke van Radio 2 en kent alle antwoorden.
cd's
© Unsplash

"De muziek van Radio 2 komt uit de computer en die kan je vergelijken met een auto. Een wagen rijdt, maar je hebt een chauffeur nodig die van A naar B rijdt en ook beslist hoe vlug de auto rijdt. Bij Radio 2 beslissen we met de muziekredactie welke muziek we in de computer steken en welke liedjes er op welk moment daar moet uitkomen. De muziekkeuze hangt ook af van het dagritme van de luisteraars. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen de muziek 's ochtends en 's middags. In de gewone programma's proberen we van alles te brengen met een mix van genres, decennia, tempo, enzovoort. In principe kunnen alle genres op Radio 2 als het maar brede popmuziek is en herkenbaar én toegankelijk voor een breed publiek vanaf 35 jaar. We hebben ook genreprogramma's. Op zaterdagavond zal je alleen maar rockmuziek horen in de 'Radio 2 Rockshow'", vertelt Luc Tirez in 'De Madammen'.

We houden rekening met presentatoren en luisteraars

"In de computer zit er een schema per programma. Je begint bijvoorbeeld met een liedje uit de jaren 80, gevolgd door een nummer uit de jaren 90, enzovoort. Als de computer een muzikale speellijst samenstelt, wordt die altijd nagekeken door iemand van de muziekredactie. We houden ook wel rekening met opmerkingen van presentatoren of luisteraars", zegt Luc Tirez.

Alle nieuwe liedjes worden beluisterd

Elke week komen er heel wat nieuwe liedjes uit. Op welke basis selecteert de muziekredactie, Luc Tirez? "Vroeger kwamen de artiesten en platenfirma's elke week langs met hun platen, momenteel kan het ook digitaal. Deze liedjes worden verzameld op een lijst en zeven muzieksamenstellers beluisteren al die liedjes. Die nummers worden één voor één besproken en dan wordt er beslist of we een liedje gaan draaien of niet." Wordt alles beluisterd? Ook het liedjes van de band van mijn neefje? "Alles wordt beluisterd. Het moet wel een afgewerkt product zijn. Met demo's kunnen we niet veel doen. We krijgen wekelijks ongeveer 100 liedjes, waarvan 30% uit Vlaanderen.", besluit Luc Tirez.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet