Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Na elf jaar groen licht voor nieuwe gevangenis Dendermonde

wo 24 jul. - 4:04

Na juridische procedures van in totaal 11 jaar kan het nieuwe gevangeniscomplex in Dendermonde er dan toch komen. Door protesten van omwonenden konden de bouwwerken aan de nieuwe gevangenis al die tijd niet starten.
digitale voorstelling binnenkant nieuwe gevangenis Dendermonde
© regiedergebouwen.be

Elf jaar geleden waren de eerste plannen klaar voor de nieuwe gevangenis van Dendermonde. Die zou meer gedetineerden kunnen opvangen, en zou aan alle moderne normen voor veiligheid en comfort kunnen voldoen. Maar er was veel te doen over de gekozen site Oud Klooster. Omwonenden vreesden voor hun veiligheid, overlast en het verdwijnen van natuur. Ze begonnen tal van procedures om de bouw van de gevangenis tegen te houden.

Laatste procedures

De laatste procedures gingen over de bouwvergunning voor de gevangenis zelf, en die voor de weg naar de nieuwbouw - samen met een nieuwe brug over de Oude Dender. En nu heeft de Raad voor Vergunningsbetwisting in beroep geoordeeld dat die vergunningen niet vernietigd moeten worden; iets wat omwonenden wel hadden gevraagd.

Dat betekent dat het nieuwe gevangeniscomplex er na 11 jaar van onzekerheid dan toch kan komen. Ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) sprak op Twitter dan ook van "goed nieuws".

De nieuwe gevangenis van Dendermonde is al jaren nodig, zegt justitie. Het huidige gevangenisgebouw aan de Sint-Jacobstraat dateert van 1863, en is daarmee één van de oudste gevangenissen in ons land. In de zomer van 2006 ontsnapten er nog 28 gedetineerden, omdat enkelen het slot van hun celdeur konden forceren. Bovendien zal de capaciteit meer dan verdubbelen: in het huidig gebouw kunnen er nog geen 200 gedetineerden terecht. In de nieuwbouw zullen er 444 mensen kunnen.

Lees verder onder de foto

digitale afbeelding buitenterrein nieuwe Dendermondse gevangenis

digitale afbeelding buitenterrein nieuwe Dendermondse gevangenis

"Belangrijk voor stad Dendermonde"

Ook Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde (CD&V), is blij dat er een einde komt aan een lange juridische procedure. Volgens hem zullen de Regie der Gebouwen en de aannemer al na het bouwverlof samenzitten om alles op te starten. Het is ook goed voor Dendermonde zegt Buyse: "Onze stad is een belangrijke stad op juridisch vlak., met heel veel belangrijke rechtbanken, en onlosmakelijk een gevangenis. We hebben ons altijd ingespannen om de gevangenis in Dendermonde te kunnen houden. Want een stad als Dendermonde zonder gevangenis, zou ook risico's kunnen inhouden: dan zouden ook rechtbanken kunnen verdwijnen, en daarmee dan ook advocatenkantoren. Dat zou een doodssteek zijn voor de stad. Los daarvan wordt het ook een grote gevangenis met veel tewerkstelling."

Dictatuur van een minderheid

Burgemeester Buyse noemt het "tergend", dat mensen alle mogelijke procedures tegen zulke plannen beginnen. "Alle inspraakmogelijkheden werden gebruikt, en dat is ook democratisch. Er was de mogelijkheid om bezwaren in te dienen, en dat is hier ook gebeurd: in verband met omgeving, licht- en geluidshinder, impact op leefmilieu. Dat zijn allemaal zaken die meegenomen zijn in het dossier. Maar als je mensen vraagt waarom ze de nieuwe gevangenis niet in hun buurt willen, dan krijg je soms gewoon het antwoord 'daarom'.  En dat is natuurlijk heel moeilijk. En dan is men telkens met heel veel elementen naar de Raad van State  gestapt." 

Op de vraag of burgers minder mogelijkheden zouden moeten hebben om te procederen, heeft Buyse een duidelijk antwoord: "Het ligt moeilijk. Het is een dossier waarbij alle betrokken overheden - de stad, het provinciebestuur, het Vlaams Gewest, en de federale overheid - op één lijn staan. En de groep van tegenstanders, bestond letterlijk nog maar uit een handvol mensen. Ik heb het al gezegd, en wil het blijven herhalen: dat is een dictatuur van een minderheid. Enkele mensen zeggen: 'wij willen dat niet', en ze houden een dossier van zo'n groot openbaar belang tegen. Iedereen vindt dat misdadigers moeten opgesloten worden. Iedereen is kwaad wanneer een rechter zegt: 'ik laat een verdachte vrij want er is geen plaats meer'. En wanneer een overheid beslist om meer cellen bouwen, dan is dat een groot belang voor ons land, en voor elke burger, want het gaat om de veiligheid van elke burger. Dus dat mensen zomaar projecten van groot belang kunnen blijven blokkeren: ik begrijp dat de minister van justitie eerder al heeft gezegd dat daar een eind zou moeten aan komen'."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet