Na zes weken al eerste examens voor eerstejaars UGent
di 17 sep. - 4:47
Volgende week start het nieuwe academiejaar aan de Gentse universiteit. Maar voor de studenten politieke en sociale wetenschappen zullen het geen kalme eerste weken worden, want na zes weken krijgen zij al meteen de eerste examens op hun boterham. De universiteit wil daarmee de studenten sneller achter de studieboeken krijgen.
Vroeger tussen de boeken
De beslissing werd genomen om de slaagcijfers in het eerste jaar omhoog te trekken, dat zegt initiatiefnemer professor Carl Devos: "We doen dat omdat we ondanks alle inspanningen van de voorbije jaren er niet in slagen om de slaagcijfers van de eerste bachelor omhoog te krikken, dat cijfer zit nu aan 37 à 40 procent, en dat is voor ons te weinig. Een van de redenen waarom te weinig studenten volledig doorschuiven naar het tweede jaar, zonder vakken mee te pakken, is omdat vele studenten te laat aan hun studies beginnen."
Eerst de cursus leren kennen dan de rest
De verplichte examens worden enkel gehouden bij de eerstejaarsstudenten, zegt professor Devos: "Dus enkel bij de mensen die voor het eerst aan de universiteit binnenkomen, dat zijn de mensen die te lang wachten om in de cursus te duiken omdat ze de stad moeten ontdekken en het kotleven leren kennen enzovoort. Zo'n academiejaar gaat heel snel, er zijn maar 12 lesweken in het eerste semester, dus als je 3 weken ver bent dan is het eerste kwart van het semester al voorbij. De meesten moeten dan nog beginnen aan de studies en dan is het vaak al te laat."
Verplichte examens
De examens zijn verplicht maar worden enkel in het eerste semester gehouden, daarna worden de studenten losgelaten en moeten ze zelf hun planning opmaken. "We hebben dat overlegd met de studenten, en zij zijn daar eigenlijk voorstander van, de meeste toch. Studenten die bij het overleg waren, vonden het eigenlijk spijtig dat het niet bestond als zij zelf student waren." De tussentijdse examens tellen mee voor 4 van de 20 studiepunten, de overige punten blijven bewaard voor het examen van januari. De examens zijn dus niet verplicht, maar wie niet komt opdagen, begint al met een achterstand.