Natuur herovert golfterrein in Houthalen
ma 26 nov. - 1:21
Het uitzicht op het golfterrein van Houthalen is adembenemend. "Van op de bunkers heb je een prachtig uitzicht op de heide", glundert Philippe Vanderstricht van de golfclub. "Naar welke kant je ook kijkt, je ziet geen enkel huis. En alleen maar natuur." Door toedoen van het Agentschap door Natuur en Bos werd het onderhoud van de golfbanen over een andere boeg gegooid. "Waar het balletje valt, wordt het gras nog strak getrimd, maar op de andere plaatsen mag het wat ruwer", vertelt Koen Thijs van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Het afvalwater wordt niet meer in de plaatselijke beek geloosd. Vorig jaar werd ook een landduin hersteld en de heide krijgt meer plaats. Want Ten Haagdoornheide is één van de waardevolste heidegebieden in Vlaanderen."
30.000 plantjes
"Vroeger gebruikten we heel wat chemische meststoffen en onkruidverdelgers", geeft Vanderstricht toe. "Maar enkele jaren geleden zijn we voor het grootste gedeelte overgeschakeld op biologische producten, waarvan we ook veel minder nodig hebben. Op die manier willen we ook ons steentje bijdragen." Op het golfterrein is er nu ook veel meer heide. "We hebben hier zo'n 30.000 heideplantjes aangeplant en ook nog heidestrooisel ingezaaid", vult de terreinverzorger Godfried aan.
Unieke golfbaan
Maar wat vinden de golfers nu van die alternatieve aanpak? "Het was hier altijd al heel mooi, maar nu past de golf nog beter in het landschap", zegt één van de leden. Ook een bezoeker is enthousiast. "Ja, door die natuur tussenin is het echt wel anders. Dit is de mooiste golfbaan van ons land. Ik ben blij dat ik uitgenodigd ben." Ook dieren hebben intussen de weg naar het golfterrein gevonden. "Dat heeft al leuke waarnemingen opgeleverd", zegt Koen Thijs. "Zo is de gladde slang hier al op de golf gespot."
Kanttekening
Jos Ramaekers van Natuurpunt heeft toch een bedenking: "In het natuurreservaat De Teut-Ten Haagdoornheide moet er van Vlaanderen 165 ha heide bijkomen. Ook Europa wil dat. Maar daarvoor moeten dus heel veel bomen gekapt worden. Misschien moeten we durven overwegen om het golfterrein, dat midden in de natuur ligt, op te offeren. Zo kunnen die prachtige bomen blijven staan." Koen Thijs van ANB relativeert: "De maatschappij zag er vijftig jaar geleden heel anders uit. Toen mochten er ook overal weekendverblijven opgetrokken worden. Maar we zetten hier nu grote stappen vooruit en maken er het beste van."