Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Natuur maakt gezond

do 19 apr. - 12:04

De provincie wil de natuur in Limburg beter gaan uitspelen, ook op het vlak van gezondheid. Er komt een actieplan "Vitamine Limburg, groen maakt gezond".
© foto: Radio 2

'Bewegen houdt een mens gezond, in de natuur kan je onthaasten', zijn uitspraken die we geregeld horen. Nederlands onderzoek plakt er nu ook harde cijfers op. "Wie in een groene omgeving woont heeft minder gezondheidsproblemen. Tot 25% minder diabetes, migraine en angststoornissen", vertelt Jolanda Maas van de Vrije Universiteit van Amsterdam. "Bij kinderen is het verschil nog groter. Kinderen die in een grijze buurt wonen, hebben zes keer zoveel kans op depressieve gevoelens dan kinderen in een groene omgeving opgroeien."

MS-onderzoek

De onderzoeksinstelling LifeTechValley gaat nagaan wat de impact van natuur is op MS-patiënten. Professor Piet Stinissen: "Ook voor mensen met een beperking is bewegen in de natuur belangrijk. En we zetten onze schouders nu onder een project met MS-patiënten, om hen in groep te laten bewegen in de natuur."

De universiteit van Hasselt en hogeschool PXL onderzoeken wat de impact van groendaken is op ons klimaat. En de provincie wil samen met intercommunale Nuhma de luchtkwaliteit in Limburg beter in kaart brengen.

Moerasrolstoelen

In het actieplan Vitamine Limburg zitten ook veel kleine initiatieven. Zo krijgt de actie 10.000 stappen een groene tegenhanger. Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove: "Met 10.000 stappen proberen we de mensen al enkele jaren te motiveren om meer te bewegen. Enkele gemeenten en Natuurpunt engageren zich nu om ook het wandelen in de natuur te promoten met 10.000 groene stappen."

Ook mensen met een beperking moeten meer van de natuur kunnen genieten, vindt Ignace Schops van het Nationaal Park Hoge Kempen. "We moeten ook op dat vlak een voortrekkersrol gaan spelen in Limburg. In het Nationaal Park hebben we nu al een toegankelijk zandloperpad. Maar ik droom bijvoorbeeld ook van moerasrolstoelen, zodat je ook met een rolstoel in het water kan. Zo kan iedereen de natuur voelen en beleven."

 

 

 

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet