Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Natuurgebied Grote Getevallei - Linter

za 30 okt. - 4:00

Geniet van de weidsheid en stilte van wat binnenkort één van de grootste open valleien van Vlaanderen zal zijn. In de provincie Vlaams-Brabant ligt de Grote Getevallei tussen Linter en Zoutleeuw. Je wandelt en fietst er tussen graslanden, hagen, poelen en bossen met een gevarieerde fauna en flora. Hier kun je nog de zeldzame kamsalamander zien.
bos
© Foto Pieter-Jan Alles

De Grote Getevallei strekt zich uit tussen Linter en Zoutleeuw. Samen met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, de provincie Vlaams-Brabant en de ‘Gete-gemeenten’ wordt hier naarstig gewerkt aan het verbinden van de bestaande natuurgebieden tot één van de grootste open valleien van Vlaanderen. Dit project moet uitgroeien tot een voorbeeld van hoe samenwerking tussen verschillende actoren het verschil kan maken én een streek opnieuw een eigen identiteit kan geven.

De Grote Getevallei is altijd een nat gebied geweest. In de tijd van Hertog Jan van Brabant was het een zompig moeras. Oude leigrachten verraden hoe middeleeuwers hier strijd leverden tegen water, terwijl de openingen in de Getedijk en ondiepe laantjes in de graslanden tonen hoe men het wassende water ook wist te gebruiken als natuurlijke bemesting. Ook vandaag nog maakt het water hier de dienst uit. Na een regenbui zijn laarzen een absolute must. De Getevallei fungeert als een natuurlijke waterbuffer voor woon- en landbouwzones in de ruime omgeving. Als het water hier tijdelijk opgeslagen kan worden, blijven inwoners van Linter en de dorpen verder stroomafwaarts gespaard van wateroverlast.
Grondwaterschommelingen in het gebied zorgen er daarnaast voor dat de verschillende poelen in het gebied geregeld droogvallen en vrij van vis blijven. Ideaal voor de "Getedraak", koosnaam voor de mascotte van de streek, de kamsalamander.

Op het eind van een bosrand gooit de Getevallei alle registers open. Graslanden met hagen en poelen, zover je kan zien. Zo’n weidsheid en stilte zijn we in het verkavelde Vlaanderen niet meer gewend. Alleen de surrealistische knorretjes en lasergeluiden van de houtsnip doorbreken de stilte. Hoe het komt dat de verkavelingsijver dit stuk van de Getevallei links liet liggen? Zowel het water als de kleinschalige landbouw hebben een belangrijke rol gespeeld om het landschap open te houden. En ook vandaag nog gaan natuur en landbouw hier hand in hand.

Vertrekpunt

Stationsplein 6, Linter 

Praktische informatie

Lengte: 6.4 km 
Volg de wandelknooppunten 1 -140 – 19 – 100 – 129 – 128 – 102 – 103 – 104 – 139 – 138 – 10 – 1 – 1  
 

kaart

kaart

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet