Nederlands blijft onderwijstaal in Overijse
ma 27 nov. - 0:03
![](https://cds.vrt.radio/sites/default/files/styles/article_header_mobile/public/20/legacy/2017-11/kasteeltje.jpg?rnd=cfcdfe56&itok=ycrK3KOm)
In Gemeenschapsbasisschool 't Kasteeltje in Overijse hanteren ze geen bestraffende taalregels op school. "Het allerbelangrijkste is dat leerlingen zich goed voelen op scholen en dat ze niet bestraft worden al ze eens Engels, Frans of Italiaans praten", vindt directeur Gerrit Vandenwayenberg.
Goed voelen op school is uitgangspunt
Hij ziet in de nieuwe leidraad vooral een aansporing om uiteindelijk nog beter Nederlands aan te leren. "Wat hulp van een vriendje in de klas of de juf of meester die, als het echt niet gaat, iets uitlegt met gebarentaal of in een andere taal, moet kunnen. Als leerlingen zich goed voelen gaan ze ook meer durven in het Nederlands."
Vandenwayenberg benadrukt wel dat Nederlands de instructietaal blijft in hun school. De Nederlanstalige leerlingen mogen er ook geen nadeel van ondervinden. In de praktijk valt het goed mee. "We sleutelen al een tijdje aan een nieuw taalbeleid. Het is ook net belangrijk dat onze school een weerspiegeling is van de diverse afkomsten in Overijse. In principe vragen we altijd om Nederlands te praten. Het is ook niet zo dat kinderen in taalkliekjes bij elkaar staan of hangen op de speelplaats."
Meer dan helft praat thuis geen Nederlands
Als onze reporter lukraak in het vijfde studiejaar binnenwandelt valt het op dat er veel Nederlanders school lopen en dat meer dan de helft thuis een andere taal spreekt. Vooral Frans, maar ook Italiaans. In 't Kasteeltje zitten kinderen met Duitse, Spaanse, Franstalige, Italiaanse en zelfs Zuid-Afrikaanse achtergrond. Volgens de directeur moet de school flexibel zijn en zich aanpassen aan de realiteit, maar wel met als hoofddoel een goede kennis van het Nederlands.
En dat meertalige of anderstalige kinderen geen invloed hebben op de kwaliteit blijkt uit de cijfers van de normeringstoetsen in het zesde leerjaar. Daar scoort het Kasteeltje ruim boven het Vlaams gemiddelde.
(foto: Wikipedia)