
radio2 wijs
Neuropsychiater Theo Compernolle: "Het kan tot een half uur duren tot je weer op het concentratieniveau zit waar je was voor je je liet afleiden"
wo 28 apr. - 10:13

Persoonlijke verschillen
Sommige mensen zetten tijdens het werken graag muziek op, maar niet iedereen kan zich daardoor concentreren. Theo Compernolle legt uit hoe dit juist komt: "Dit hangt af van onze aard. Extraverten hebben graag muziek zodat ze opgewerkt en allert zijn. Een Introvert daartegen die heeft liever geen lawaai rond zich, zodat die beter kan nadenken. Er zijn dus persoonlijke verschillen."
Tijdsblokken
Volgens Compernolle is er maar één tip waardoor je geconcentreerd en efficiënt te werk kan gaan: "Er is maar één oplossing en dat is in tijdsblokken werken. Je zou ongeveer telkens 45 minuten ongestoord moeten bezig zijn met denkwerk. Aandacht is als een spier. Als je jaren gewoon bent om je om de haverklap te laten afleiden door je smartphone, is die spier onderontwikkeld. Je moet dus leren om je te beschermen tegen alle stoorzenders. Dit kan je doen door ze te bundelen. Enkele keren per dag kan je je bezighouden met je telefoon, maar tussen deze momenten niet."
Wanneer je een melding krijgt, ben je twee minuten lang je concentratie kwijt.
Notificaties
"Zet de notificaties van je mail uit. Want telkens wanneer je een melding krijgt, ook al kijk je niet naar je mails, ben je twee minuten lang je concentratie kwijt. Er is een onderzoek gedaan bij codeschrijvers en daaruit bleek dat wanneer je toch even iets anders zou doen, kan het 20 tot 30 minuten duren tot je weer op het concentratieniveau zit waar je was voor je je liet afleiden."
"Ook de pauzes zijn belangrijk voor verschillende redenen. Als je onder stress staat, is een pauze belangrijk om even terug in balans te komen. Wanneer je in de pauze constant met je telefoon bezig bent, pauzeert je denkbrein niet en kan je archiverend brein zijn werk niet doen. Dat is het deel van je brein die informatie opslaat en gaat archiveren. Dus leg ook in de pauze je telefoon aan de kant."
Maak duidelijke afspraken
Theo Compernolle gaf ook nog een tip voor afleiding bij videocalls: "Zorg ervoor dat je jouw werkplek thuis zo organiseert dat je geen visuele en auditieve afleiding hebt. Zorg dat je huisgenoten weten dat wanneer je op die plek zit, ze je niet mogen storen. Maak daarover duidelijk afspraken. Ook je kinderen kunnen hieruit leren. Ze weten dat mama nu in haar werkblok zit, dus moeten we haar met rust laten. Op die manier kunnen ook zij met blokken leren werken. Een half uurtje tot 45 minuten huiswerk maken, zonder stoorzenders en daarna pauze nemen."