Spits
Nieuwe muggensoort gevonden in Leuven: moeten we ons zorgen maken?
ma 31 mei - 3:45

In 2018 vond het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen een larve van de muggensoort in de Haven van Antwerpen. “Ze was ook aanwezig in onze buurlanden”, zegt professor Delang. Daarom plaatsten de Leuvense onderzoekers muggenvallen op verschillende plaatsen in Leuven. “In die muggenvallen zit een stof die CO2 uitgeeft. Dat trekt de muggen aan, want dieren en mensen ademen ook CO2 uit.”
Ze verblijft hier al langer
Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe muggensoort hier ook al lang rondvliegt: “Het kan dat die muggensoort hier al even zit”, zegt Professor Delang, “want de helft van de muggen die we onderzochten, waren van de nieuwe soort.” Ze vonden de muggen ook twee jaar op rij, wat betekent dat ze hier kunnen overwinteren.
Virussen
De Culex modestus kan verschillende virussen meedragen, maar dat is geen reden tot paniek, zegt professor Delang. "De gewone huismug draagt die ziektes ook mee.”
Het gaat om het usutuvirus en het westnijlvirus. Dat eerste is vooral gevaarlijk voor vogels: “Daar krijgen mensen heel zelden symptomen van.” Het heeft vroeger voor grote merelsterfte gezorgd in ons land. Het westnijlvirus daarentegen, kan bij de mens wel griepsymptomen veroorzaken. “Twintig procent van de mensen wordt er ziek van.”
Of we ons echt zorgen moeten maken? “Dat niet," zegt professor Delang. Ongeveer twintig procent van de mensen die geïnfecteerd zijn, zullen griepsymptomen ervaren. Een procent van de mensen zou mogelijk neurologische problemen krijgen. Dat is in het ergste geval”, zegt Professor Delang. "Dat is bij mensen die al een onderliggende aandoening hadden." Bovendien is er in België nog geen infectie met het virus vastgesteld. “De meeste mensen zullen niet eens merken dat ze besmet zijn.”
Wat kunnen we doen?
We kunnen ervoor zorgen dat er minder broedplaatsen zijn voor muggen. “Een kinderbadje dat blijft staan is voldoende om een grote populatie muggen te krijgen”, aldus professor Delang. Je kan dus de kans op muggen verkleinen door stilstaand water in potjes of schaaltjes in je tuin weg te gieten. “Of een lange broek aantrekken wanneer het begint te schemeren."