de inspecteur
Nieuwe tanden uit Turkije?
vr 3 feb. - 8:55
Een trip naar Budapest voor een facelift? Of een reis naar Istanbul om je tanden te laten rechtzetten? Jaarlijks vertrekken een hoop Belgen voor een esthetische ingreep naar het buitenland.
Op eigen risico
Esthetisch toerisme krijgt in ons land véél kritiek van plastische chirurgen en tandartsen. Patiënten worden volgens hen niet voldoende geïnformeerd over de ernst van de ingreep en de mogelijke risico's.
Informeer je goed
Een ingreep in het buitenland kan goed uitdraaien maar het kan ook heel slecht aflopen. Bereid je daarom goed voor:
- Is de behandeling écht nodig? Het stellen van een diagnose, voorbereidende onderzoeken en de bespreking van de behandeling nemen in België veel tijd in beslag. Bij medische reizen wordt alles op enkele uren tijd beslist. Bezoek daarom ook zeker een specialist in België zodat je weet of de ingreep wenselijk is.
- Kwaliteit van het ziekenhuis: Het is aartsmoeilijk om de kwaliteit van het buitenlandse ziekenhuis in te schatten. Eens je ter plaatse bent, kan je niet meer terug. Verzamel daarom op voorhand zoveel mogelijk informatie over de reputatie van de dokters en het ziekenhuis. Vraag ook zeker raad aan je specialist in België, misschien kan die helpen.
- Nazorg: Is de voorgestelde duur van het verblijf lang genoeg om volledig te herstellen van de ingreep? Misschien moeten je wondes langer worden verzorgd of moet je extra op controle.
- Wat als het mis gaat? Als er complicaties optreden in het buitenland, is het niet altijd evident om je opnieuw op te nemen in het ziekenhuis. Controleer op voorhand of die mogelijkheid bestaat en of eventuele extra kosten zijn inbegrepen. Vraag ook of je een schadevergoeding kan krijgen als de ingreep die mislukt. Dat is in België al niet evident, laat staan in het buitenland.
Stefaan Hanson van het Vlaams Verbond der Tandartsen: "Elke arts is zelf verantwoordelijk voor de behandeling die hij of zij uitvoert. Als wij de schade van zo'n mislukte ingreep proberen te herstellen, nemen we ook die verantwoordelijkheid over en dat willen we niet. Bij de minste twijfel zeggen we dan ook van “boek een vliegtuig en ga terug naar de kliniek van herkomst”.
Ook Benoit Hendrickx, bestuurslid van de Belgische vereniging voor plastische chirurgie, heeft grote bezwaren: "In België hebben we een beroepsvereniging. We zorgen ervoor dat iedereen die een diploma van plastisch chirurg heeft die titel waard is. Als je naar een vreemd land gaat, weet je dat niet. In je huis ga je toch ook de schilder niet de elektriciteit laten leggen?"