Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Nieuwste online oplichtingstrends: “In de toekomst gaan oplichters de stem van je kind kunnen nabootsen"

consument

ma 6 feb. - 9:00

Online oplichters hebben ook door dat we niet meer trappen in die onpersoonlijke mail van de Nigeriaanse prins met de boodschap dat je een gelukkige Lotto-winnaar bent. We zijn ondertussen allemaal slimmer geworden als het over online oplichting gaat. Maar ook phishers worden inventiever: ze gaan vooral voor een persoonlijkere aanpak. Als die 'mijnheer van de bank' alles over je weet, waarom zou je die dan niet geloven? Ethisch hacker Inti De Ceukelaire praat bij De Inspecteur over de nieuwste online oplichtingstrends.
Vrouw werkt aan laptop
© Unsplash

Meer en meer persoonlijke informatie 

“Authenticiteit is voor online oplichters vandaag de sleutel tot hun succes”, zegt Inti De Ceukelaire. De term daarvoor is 'spear phishing': ze gaan je heel persoonlijk benaderen. Maar dat kan alleen als ze veel informatie over je hebben. En die hebben ze ook: bijvoorbeeld over je postpakket, je hobby of je gezinsleden.

Datalekken en malafide medewerkers

Hoe komen oplichters aan al die persoonlijke informatie? Inti De Ceukelaire: “Er gingen ondertussen jaren voorbij waarbij data over ons verspreid raakte, op verschillende manieren. Alleen al de afgelopen tien jaar waren er verschillende grote datalekken."

"Behalve die lekken, gaan hackers ook doelbewust bedrijven aanvallen die veel persoonlijke data bezitten: die data komt dan online of die wordt verkocht aan oplichters. En dan heb je nog de malafide medewerkers van bedrijven, zoals callcenters, die data verkopen aan oplichters.”

Zo is er van ieder van ons online wel informatie te vinden: je bank, je energieleverancier, je telecomprovider, …

Worden onze gegevens dan onvoldoende beschermd?

“Onze data wordt niet persé slechter beveiligd, maar wij zijn wel kwetsbaarder geworden. De cyber­se­cu­ri­ty is verbeterd, zeker in vergelijking met pakweg de jaren ’90. Maar het is niet voldoende. Aan de andere kant valt er gewoon meer te hacken omdat we meer online zijn. Wij werken van thuis uit, kopen online, bedrijven de liefde, socializen… en dat allemaal online. De visvijver voor online oplichters wordt zo alleen maar groter."

Inti De Ceukelaire geeft een paar concrete voorbeelden: “Door het thuiswerk gebruiken we onze laptop meer en meer voor privé en werk door elkaar. Zo kunnen oplichters makkelijker aan data raken, zowel van jou privé als van het bedrijf waarvoor je werkt. Oplichters kunnen zich ook beter verschuilen door bijvoorbeeld profielen na te bootsen op sociale platformen zoals FB, Instagram, Marktplaats en Vinted.”

Je bank, je telecomabonnement, je energieleverancier: er is gewoon meer informatie te vinden over elk van ons.

— Inti De Ceukelaire, ethisch hacker

Meest opgelicht via bank en online shopping

Wat zijn nu de meest populaire manieren waarop online oplichters hun aanval ondernemen? “In een paar jaar tijd bestellen we met z'n alleen meer dan ooit tevoren pakketjes via de post. Oplichters spelen daar natuurlijk op in en misbruiken dat. Dus gebeurt phishing meer en meer via online shopping.”

“Een tweede populaire manier gebeurt via de bankgegevens. Oplichters verzamelen zoveel mogelijk contextuele informatie over jou en je gezin, zoals een volmacht, de bankrekening van je zoon of dochter, ... Zo komen ze nog geloofwaardiger over bij het slachtoffer.”

Vriendschapsfraude via online dating apps is ook nog altijd heel succesvol.

'Phishing for dummies' te koop

Inti De Ceukelaire opent ons de ogen: “Wist je dat er zelfs hele draaiboeken in omloop zijn om aan phishing te doen? Je kan zelfs een phishing pakket aankopen. Phishing for dummies, dus."

Online oplichters zullen in de toekomst de stem van je zoon of dochter kunnen nabootsen om je op te lichten.

— Inti De Ceukelaire, ethisch hacker

Online oplichting blijft straffeloos

Inti De Ceukelaire voorspelt dat online oplichting alleen nog maar zal toenemen en sluwer uitgespeeld zal worden. "Dat komt door drie factoren: de technologische vooruitgang, de economische recessie en de straffeloosheid op dit soort criminaliteit."

“Online oplichters zullen in de toekomst gebruik gaan maken van deep fake en bijvoorbeeld de stem van je zoon of dochter kunnen nabootsen om je op te lichten. Bovendien zal de economische recessie ervoor zorgen dat er nog meer data verspreid raakt. Enerzijds zullen bedrijven besparen op hun cybersecurity, anderzijds zullen meer en meer mensen geneigd zijn data van hun bedrijf te verkopen.”

“Tot slot is de kans dat je gepakt wordt als phisher nog altijd kleiner dan bij een inbraak.” Straffeloosheid van dit soort criminaliteit blijft tot op de dag van vandaag nog altijd een zeer groot probleem. De politie heeft niet de capaciteit om elke crimineel op te sporen. “Toch is het belangrijk om altijd klacht in te dienen", besluit de ethisch hacker met nadruk. "Want hoe hoger de stapel klachten, hoe groter de kans dat er toch iets aan gedaan wordt."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet