Ninove wapent zich tegen wateroverlast met een ambitieus plan
do 16 jan. - 11:29
"Ninove-Zuid ligt eigenlijk in een kom", legt landschapsarchitect Ward Verbakel van Plus Office uit. Hij heeft het plan gemaakt. "Het regenwater dat er valt of het water dat opborrelt uit de grond kan daar niet weg. Als de Dender dan hoog staat is er kans op overstromingen. Pas als de Dender laag genoeg staat kan het water terugvloeien. Het is dus een kwestie van dat water zo lang mogelijk bij te houden."
Landschapsarchitecten en wateringenieurs hebben in opdracht van de stad en de provincie en met medewerking van de Gentse universiteit grondig nagedacht en een visie ontwikkeld over hoe Ninove dat water kan aanpakken. "Er is gekeken naar hoe je kan werken aan waterveiligheid, hoe je de publieke ruimte kan aanleggen, fietswegen maken, parken aanleggen, enzovoort. De visie is toegepast op Ninove-Zuid, het is nu aan de stad om ze toe te passen en de stad zal dat al doen door het Burchtdampark op die nieuwe manier aan te leggen."
Voorbeeld voor andere plaatsen
Er zitten dingen in het project die bijna vanzelfsprekend zijn en die overal voor iedereen interessant zijn, legt Ward Verbakel uit. "Regenwater van je huis opvangen en gebruiken om de tuin te sproeien of als spoelwater bijvoorbeeld."
Maar een voorbeeld van hoe je water kan 'bufferen', vasthouden is de Pollarewijk met sociale woningen. Die worden binnenkort gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw. "Daar kijken we of bijvoorbeeld of de tuinen in een gemeenschappelijk systeem kunnen zitten en we daar water kunnen bufferen. Er kan bij de aanleg van de straten gekozen worden voor klimaatstraten, waar alleen strikt noodzakelijke dingen verhard worden maar waar ook een brede groene zone langs komt."
De architect looft Ninove omdat de stad gekeken heeft naar hoe het beter kan, samen met de inwoners. "De stad beseft dat ze hier een verschil kan maken. Het leeft bij de bewoners en als het slaagt is Ninove een pilootproject waar vele andere gemeenten kunnen van leren."