Nog meer fusies in Limburg?
vr 1 feb. - 4:09

Vooral de burgemeesters van de grotere steden zoals Hasselt, Genk, Beringen, Sint-Truiden en Lommel zijn bereid om bereid zijn om fusiegesprekken op te starten als hun buurgemeenten daar om vragen. Maar dat zal niet voor meteen zijn, want de kleinere buurgemeenten willen liever zelfstandig blijven. Onder meer Nieuwerkerken, Heusden-Zolder, Lummen, Zonhoven en Gingelom zijn hevige tegenstanders van een fusie. Dat is niet verwonderlijk, zegt Wim Dries (CD&V), de burgemeester van Genk en de voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG): "Je voelt dat kleinere gemeenten bang zijn om op te gaan in een groot geheel. Dat lijkt me ook niet abnormaal. Maar ze kunnen natuurlijk ook kiezen voor meer samenwerking."
Boter bij de vis
Volgens burgemeester Steven Mathei (CD&V) van Peer is er weinig animo voor nieuwe fusies omdat het financiële voordeel verstreken is. “Het is wachten tot na de verkiezingen in mei, daarna zal wellicht hier en daar opnieuw gepraat worden. Volgens mij is het belangrijk om in alle gemeenten na te denken over waar we de komende 20, 30, 40 jaar naar toe willen: hoe kunnen we een antwoord bieden op alle uitdagingen? Dan denk ik dat we zeker samenwerking moeten bekijken en ik denk dat fusies daar zeker bij horen."
Geen fusiepartner
Burgemeester Dirk De Vis (CD&V) van Ham is al sinds jaar en dag een uitgesproken voorstander van fusies. Maar buurgemeente Tessenderlo hield de boot tot nu toe altijd af. Vroeger stond hij naar eigen zeggen helemaal alleen met zijn pleidooi. "Maar ik heb intussen het gevoel dat het thema bij meerdere gemeenten geen taboe meer is.
En hoe zit het met de Limburgse faciliteitengemeenten? Burgemeester Huub Broers (N-VA) van Voeren wil wel fuseren met Riemst, maar de huidige wetgeving verbiedt dat. Herstappe is met 88 inwoners de kleinste gemeente van Vlaanderen en wil dat graag zo houden.